La Spital Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor – Oradea, o echipă medicală a extras din mandibula unui pacient, în doar 3 minunte, un corp străin din metal. Procedura s-a realizat într-un timp record graţie colaborării dintre compartimentul Chirurgie orală şi maxilo-facială şi compartimentul Radiologie intervenţională.


Un pacient în vârstă de 33 de ani s-a prezentat la data de 3 ianuarie la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor, acuzând durere la nivelul mandibulei. În urma investigaţiilor medicale, s-a stabilit că pacientul avea un corp străin metalic în peretele lateral al gâtului, la nivelul fosei infratemporale. Corpul străin era asemănător unei bucăţi de sârmă de aproximativ 2 centimetri lungime şi 0,30 milimetri în diametru, se arată pe pagina de Facebook a SCJU Bihor.
Iniţial s-a încercat extragerea corpului prin explorare clasică timp de mai multe ore, fără succes. Fiind înfipt în muşchi, într-o zonă greu accesibilă şi cu o multitudine de elemente anatomice importante, corpul era greu de identificat, iar manevrele chirurgicale prezentau un risc sporit.

S-a încercat în premieră asistarea imagistică a intervenţiei prin ghidaj fluoroscopic, intervenţia fiind realizată în cadrul Compartimentului de Radiologie Intervenţională.

„Fluoroscopia reprezintă o expunere radiografică continuă, care permite vizualizarea în timp real a unei imagini dinamice”, explică dr. Sebastian Boancă, medic primar radiologie şi imagistică medicală.

Astfel, a fost posibilă ghidarea intraoperatorie în ceea ce priveşte localizarea corpului şi manevrele efectuate cu ajutorul pensei chirurgicale. Echipa operatorie a putut să urmărească pe un ecran corpul străin şi să se apropie de acesta din cel mai optim unghi pentru a-l extrage în condiţii de siguranţă.

Cu ajutorul procedurii imagistice, medicii au putut să realizeze intervenţia în 3 minute, eliminând corpul străin din mandibula pacientului. Datorită acestei abordări pluridisciplinare, timpul operator a fost redus semnificativ, potenţialele complicaţii au fost eliminate, iar  timpul de recuperare pentru pacient a fost scurtat. După intervenţie, pacientul a avut o evoluţie favorabilă şi a fost externat.

Intervenţia a fost posibilă datorită colaborării dintre colectivul compartimentului de Chirurgie orală şi maxilo-facială, a compartimentului de Radiologie intervenţională şi a Secţiei clinice ATI I. Echipa operatorie a fost compusă din dr. Alexandru Precup, medic specialist chirurgie orală şi maxilo-facială, dr. Bogdan Bumbu, medic primar chirurgie dento-alveolară şi dr. Sorin Tripe, medic primar chirurgie orală şi maxilo-facială. Aceştia au fost asistaţi de către echipa de radiologie intervenţională, compusă din dr. Dan Mihoc, dr. Sebastian Boancă, şi dr. Călin Morgovan - medici primari radiologie şi imagistică medicală.

Intervenţia s-a realizat în anestezie generală, pacientul fiind supravegheat de către dr. Călin Timar, medic specialist în cadrul Secţiei clinice ATI I.

Sursă foto: Facebook Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor – Oradea

 

 



Medic