Secţia de Terapie Intensivă nou-născuţi a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, în care ajung sugari grav bolnavi din aproape toată ţara, a fost conectată la reţeaua naţională de Telemedicină, a anunţat conducerea unităţii medicale.


Proiectul este implementat de Asociaţia Cristi Vasiliu/ACV din Târgu Mureş, cu finanţarea BCR.

„În Terapia Intensivă neonatală a SCJU Târgu Mureş ajung nou-născuţi grav bolnavi din aproape toată ţara. Secţia îngrijeşte cazuri foarte complexe, inclusiv nou-născuţii cu malformaţii cardiace, care vor fi operaţi la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş. Odată cu punerea în funcţiune a telemedicinei, neonatologii de la Târgu Mureş se pot conecta în timp real cu colegii lor din alte 9 secţii similare. În timp ce discută prin videoconferinţă, medicii văd atât imagini cu pacientul, cât şi datele afişate de aparatele la care este el conectat şi pot efectua investigaţii de la distanţă în timp real, sistemul permiţând conectarea ecografului sau aparatului de radiologie”, se precizează în comunicatul de presă transmis de SCJU Târgu Mureş, preluat de Agerpres.

Pe lângă accesul la o a doua opinie medicală, schimbul rapid şi precis de informaţii ajută la scurtarea timpilor de decizie privind transferul pacienţilor între secţii din oraşe diferite, iar astfel pot fi evitate astfel supraaglomerarea secţiilor şi expunerea nou-născuţilor la transferuri inutile.

„Am convingerea că acest sistem modern de telemedicină va îmbunătăţi considerabil accesul la tratament al micuţilor pacienţi, contribuind la îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor, în special în zonele unde nu există suficienţi specialişti sau unde accesul la serviciile medicale se face cu dificultate. Cu ajutorul acestei tehnologii, medicii pot consulta, trata şi monitoriza pacienţi aflaţi la distanţă, fără a fi compromise standardele asistenţei medicale”, a arătat managerul SCJU Târgu Mureş, Mariana Cernat.

Proiectul de instalare a telemedicinei în Secţia de Terapie Intensivă Neonatală a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a cuprins atât aparatura şi software-ul specializat, cât şi pregătirea echipei medicale pentru folosirea sistemului.

Reţeaua naţională de telemedicină pentru terapie intensivă neonatală este formată acum din 10 secţii: Marie Curie Bucureşti, Constanţa, Iaşi, Braşov, Cluj, Timişoara, Craiova, Piteşti, SCJ Mureş şi SCJU Târgu Mureş.





Pediatru