Ministrul Sănătăţii, dr. Victor Costache, a solicitat specialiştilor în sănătate publică un „Plan de acţiune, suplimentar, pentru prevenirea şi limitarea îmbolnăvirilor prin gripă”, precum şi pregătirea unui set de măsuri pentru intervenţia sistemului de sănătate publică în cazul apariţiei îmbolnăvirilor cauzate de noul coronavirus.

Un grup de specialişti în sănătate publică, boli infecţioase şi microbiologie se va întâlni miercuri, sub coordonarea dr. Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, pentru a-i propune ministrului măsurile ce se impun, în conformitate cu recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Săptămâna trecută, s-a înregistrat debutul sezonului gripal (rata pozitivităţii pentru virus gripal la cazurile testate a fost peste 25% pentru acelaşi subtip), iar specialiştii se aşteaptă, în perioada următoare, la o circulaţie mai intensă a virusurilor gripale.

Ministerul anunţă că, până la data de 12 ianuarie, au fost vaccinate antigripal 1.427.519 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit gratuit.

Ministerul Sănătăţii atrage atenţia că, numărul cazurilor de îmbolnăvire ar putea creşte în următoarea perioadă, ţinând cont că preşcolarii şi elevii au revenit la cursuri de mai bine de o săptămână. Specialiştii ministerului spun că o importanţă majoră o reprezintă triajul efectuat de către cadrele didactice în clasă, la prima oră de curs, pentru evitarea riscului apariţiei de focare în colectivităţi.

Marţi, Direcţia de Sănătate Publică a Municipilui Bucureşti a luat decizia de a recomanda suspendarea cursurilor, pentru o perioadă de trei zile, în clase din nouă unităţi de învăţământ din Capitală.

De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă.

Medicaţia antigripală (antivirală) se administrează la indicaţia medicului.

Au fost luate şi primele măsuri în ceea ce priveşte noul coronavirus care circulă în China. Astfel, Institutul Naţional de Sănătate Publică a trimis direcţiilor de sănătate publică definiţia de caz pentru a putea fi informate unităţile sanitare de la nivel naţional. De asemenea, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, au fost emise atenţionări de călătorie.