Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Adriana Pistol, a fost aleasă membru în Comitetul Permanent al OMS Europa. Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, această structură este unul dintre organismele de conducere ale OMS Europa.


Din Comitetul Permanent al OMS Europa fac parte, cu un mandat de 3 ani, reprezentanţi aleşi ai 12 dintre cele 53 de state membre ale regiunii, se arată într-un comunicat preluat de Agerpres.

O delegaţie a României, din care fac parte ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, consilierul prezidenţial Diana Păun, secretarul de stat Adriana Pistol, a participat în perioada 12-14 septembrie la Tel Aviv (Israel) la cea de-a 72-a reuniune a Comitetului Regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru Europa, care reuneşte reprezentanţii celor 53 de state membre ale regiunii.

„Ministrul român al Sănătăţii a propus înfiinţarea unui centru regional de excelenţă al OMS în domeniul comportamentelor şi elementelor culturale care influenţează sănătatea, exprimând disponibilitatea României pentru găzduirea acestuia”, se arată în comunicat.

Temele întâlnirii au fost: adoptarea de strategii sectoriale şi dezvoltarea colaborării pentru asigurarea accesului la servicii de sănătate a persoanelor cu dizabilităţi şi a accesului la medicamente inovative; strategia de digitalizare a sănătăţii 2023-2030; dezvoltarea cadrului 2022-2027, referitor la înţelegerea comportamentelor şi a elementelor culturale care influenţează sănătatea; pregătirea sistemelor de sănătate în caz de urgenţă de sănătate; reducerea şi eliminarea tuberculozei, HIV/SIDA şi a hepatitelor virale ca probleme de sănătate publică.

Delegaţia României s-a întâlnit cu ministrul Sănătăţii din Israel, Nitzan Horowitz, în scopul întăririi cooperării bilaterale din domeniul asistenţei medicale primare, asigurărilor sociale de sănătate şi digitalizării, pentru îmbunătăţirea accesului la servicii medicale a pacienţilor. A fost discutată şi colaborarea în domeniul instruirii personalului medical împreună cu universităţile de medicină din cele două ţări.

Sursă foto: Facebook Ministerul Sănătăţii - România


 

 

Psihiatru (2)