Primăria Buzău solicită Guvernului României trecerea secţiei exterioare locale a Spitalului CF Galaţi din administrarea Ministerului Transporturilor în administrarea autorităţii locale, cu scopul transformării imobilului într-un spital municipal.


Potrivit documentului care stă la baza cererii formulate către Guvern, imobilul în care funcţionează secţia Buzău a Spitalului CF Galaţi este format dintr-un teren în suprafaţă de peste 4.400 metri pătraţi, un ambulatoriu de specialitate, o clădire administrativă, garaje şi un crematoriu. Necesitatea preluării Spitalului CF Galaţi de către administraţia publică locală este determinată de presiunea ridicată pe care pacienţii o pun pe Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău, informează Agerpres.

„Sistemul de sănătate şi educaţie la nivel local are unele dificultăţi în acoperirea întregii populaţii (...) iar spitalele private sunt insuficiente, serviciile medicale de spitalizare continuă s-au situat pe un trend descendent, în timp ce serviciile de spitalizare de zi au crescut într-un ritm susţinut. Un alt aspect important de subliniat este că există cetăţeni fără asigurări medicale, având acces numai la pachetul minimal de servicii, ceea ce conduce la utilizarea excesivă a serviciilor medicale de urgenţă şi la depistarea tardivă a afecţiunilor cronice, cu efecte negative asupra stării de sănătate şi asupra eficienţei utilizării fondurilor publice. În acest context, apare oportună înfiinţarea unui Spital municipal şi preluarea de către Municipiul Buzău a Secţiei exterioare de la Buzău a Spitalului General CF Galaţi”, se arată în motivarea hotărârii adoptate de Consiliul Local al Municipiului Buzău.

În documentul menţionat se adaugă că „este bine cunoscut faptul că foarte mulţi buzoieni care întâmpină probleme medicale aglomerează spitalele din Bucureşti, deoarece există o presiune mare, ca flux de pacienţi, asupra Spitalului Judeţean Buzău, cu precădere pe parte de urgenţe medicale”.

Viitorul Spital Municipal „ar aduce oportunitatea de a fluidiza accesul pacienţilor din Municipiul Buzău la serviciile medicale, inclusiv cele care cresc gradul de prevenţie, nu doar cele de urgenţă”, se menţionează în motivare.

Administraţia locală a subliniat că, odată cu preluarea şi înfiinţarea unui nou spital municipal, vor fi căutate soluţii în vederea atragerii de personal medical de specialitate.

Totodată, preluarea Secţiei exterioare Buzău în scopul înfiinţării Spitalului Municipal este o primă etapă, premergătoare oportunităţii de a realiza o infrastructură complet nouă -  mai exact, construirea unui Centru de Sănătate care va include şi un Centru de Îngrijire pentru Persoane Vârstnice, a mai anunţat autoritatea locală.

 




Alergologia