Medicii specialiști spun că pacienții fumători ar trebui îndrumați să efectueze, în fiecare an, un examen spirometric. În comparație cu radiografia, spirometria nu iradiază şi poate depista afecțiuni precum astmul bronşic, bronhopneumopatia obstructivă cronică, bronşita cronică, fibroza pulmonară sau bronşiectazia. Aceste boli sunt frecvente la fumători şi nu pot fi depistate cu ajutorul radiografiei.

„Ar trebui să facă acest test persoanele tinere care prezintă simptome. Și persoanele care au peste 40 de ani și sunt fumătoare şi mari fumătoare ar trebui să se ducă din când în când să efectueze un examen spirometric”, explică dr. Oana Deleanu, medic primar pneumolog al Institutului Național de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“.

Spirometria este gratuită dacă se face în cabinetele medicilor pneumologi din spitalele de stat. La privat investigaţia costă între 20 şi 100 de lei, în funcţie de clinică. Investigaţia nu este dureroasă şi durează doar câteva minute. Un alt avantaj: rezultatul este primit pe loc.

„Este vorba de un aparat care măsoară cuantumul respirației. Pacientul suflă într-un aparat și acesta e capabil să construiască niște curbe care reflectă respirația pacientului”, explică prof. dr. Miron Alexandru Bogdan, vice-preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

„Radiografia este o poză a plămânului nostru şi încă o poză care ne poate induce în eroare pentru că sunt mai multe straturi suprapuse şi avem o imagine de somaţie în poza respectivă. Ea nu vede 3D”, explică dr. Oana Deleanu.

Asta nu înseamnă că radiografia trebuie evitată. Ba chiar este utilă în unele cazuri: ajută medicul să diagnosticheze boli precum tuberculoza, pneumonia sau cancerul pulmonar.

Tocmai de aceea fumătorii care au peste 40 de ani ar trebui să efectueze anual şi o radiografie, nu doar spirometrie.
 

Sursă: Digi24