Managerul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara, dr. Cristian Oancea, a declarat că unitatea medicală vrea să achiziţioneze roboţi, echipamente şi materiale destinate reducerii riscului de infecţii nosocomiale şi a contaminării cu bacterii cu rezistenţă multiplă la antibiotice, în cadrul unui proiect de peste 3,5 milioane de euro.


Specialiştii spitalului au finalizat şi au transmis municipalităţii timişorene documentaţia necesară pentru depunerea acestui amplu proiect de luptă împotriva infecţiilor nosocomiale, prin care se urmăreşte obţinerea unei finanţări prin PNRR, informează Agerpres.

Proiectul prevede reabilitarea, modernizarea şi extinderea unor structuri funcţionale de boli infecţioase, dezvoltarea şi dotarea cu echipamente moderne a laboratoarelor de analize de microbiologie, dar şi achiziţionarea de echipamente destinate reducerii infecţiilor asociate asistenţei medicale.

„Toate investiţiile pe care le-am făcut în spital, şi vorbim de câteva milioane de euro doar în ultimii ani, au avut ca scop îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale şi creşterea siguranţei pacientului. Infecţiile nosocomiale se găsesc în orice spital din lume, fiind grupate sub numele de Infecţii Asociate Asistenţei Medicale. Nu pot fi eradicate, dar poate fi diminuat riscul de contaminare, dacă ai echipamente moderne de prevenţie. Tot cu ajutorul acestora, reducem şi riscul contagiunii cu clostridium difficile şi chiar cu MDR - multi drug resistance - bacterii superbug. Vorbim despre echipamente scumpe, moderne şi cu o eficienţă ridicată. Suntem un spital de boli infecţioase, în care riscul transmiterii unor virusuri sau bacterii este mult mai mare decât în cazul altor unităţi sanitare, iar aparatura şi materialele pe care vrem să le achiziţionăm împiedică transmiterea lor liberă”, a precizat dr. Cristian Oancea.

Printre echipamentele prevăzute a fi cumpărate se numără instalaţii cu flux laminar, de decontaminare a aerului, roboţi autonomi pentru dezinfecţie cu UV, ceea ce presupune un sistem automat de curăţenie care utilizează tehnici avansate pentru igienizarea completă a suprafeţelor şi a aparaturii.

Se urmăreşte şi achiziţionarea de dispozitive de laborator care includ analizatoare automate şi semiautomate de identificare a microorganismelor şi de efectuare rapidă a antibiogramelor, sterilizatoare cu plasmă, dar şi un aparat de neutralizare prin compactare a materialelor contaminate.

„Cele mai multe echipamente robotizate vor merge în secţiile de Terapie Intensivă şi în blocul operator. Apoi, Laboratorul va primi două analizatoare automate de înaltă acurateţe, care pot identifica în doar câteva minute microorganismele din culturi prelevate de la pacienţi, şi un sistem integrat PCR multiplex. Secţiile de Boli Infecţioase vor primi mai mulţi roboţi autonomi care utilizează tehnici avansate de dezinfecţie şi decontaminare, dar şi recirculatoare cu ultraviolete germicid, care pot funcţiona fără oprire”, a explicat dr. Crina Raleţchi, coordonatorul Biroului de Management al Calităţii Serviciilor Medicale din unitatea medicală respectivă.

Valoarea totală a proiectului este de peste 18 milioane de lei fără TVA, iar rata de finanţare prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, TVA-ul fiind suportat de la bugetul de stat.

Alergologia