Un studiu exhaustiv dezvăluie implicaţiile semnificative ale tulburărilor cognitive asupra pacienţilor vârstnici care au fost infectaţi cu virusul SARS-CoV-2. Studiul realizat de Enayati Hospital a fost prezentat la cea de-a 33-a ediţie a Conferinţei Europene de Alzheimer „New opportunities in dementia care, policy and research”, desfăşurată în Helsinki, Finlanda.


Cercetarea relevă următoarele:

•           24%, adica 73 dintre pacienti, au suferit modificari sau alterari cognitive post-COVID;

•           18 pacienti, adica 6%, au fost diagnosticati nou cu anxietate si depresie, evidenţiind complexitatea impactului asupra sănătăţii mentale;

•           11 din cei 73 pacienti (adica 15%) au suferit accidente ischemice periferice indiferent de prezenţa aterosclerozei cerebrale, coronariene sau periferice.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 304 pacienţi, internaţi sau consultaţi în ambulatoriu în perioada iunie 2022-martie 2023, diagnosticaţi sau nu cu patologie neuro-degenerativă, infectaţi cu SARS-CoV-2. Cercetarea a fost realizată sub îndrumarea dr. Ioana Ioancio, medic primar Geriatrie-Gerontologie, Secţia Geriatrie-Gerontologie, Enayati Hospital. Echipa medicală a subliniat avantajele unui ecosistem integrat, care a permis monitorizarea atentă a pacienţilor în diverse stadii ale bolii, se arată într-un comunicat.

Dr. Ioana Ioancio, medic primar Geriatrie-Gerontologie, Enayati Hospital, coordonatoarea studiului a explicat că ,,avantajul ecosistemului creat la Enayati Hospital este faptul că am putut avea acces şi la ambulatoriu şi la secţie clinică şi mai ales la baza de recuperare de tratament şi la sistemul de tip casă seniorială şi anume la Enayati Home şi astfel am observat că pacienţii pe care deja îi aveam în evidenţă cu patologie neuro-degenerativă precum: demenţă de tip Alzheimer, demenţe de tip mix, demenţe de tip vascular, diagnosticaţi şi trataţi de către noi în urma infecţiei cu SARS-CoV-2, indiferent că au avut forme uşoare, moderate, s-au prezentat la cabinet pentru apariţia şi accentuarea unor simptome pe care deja le aveau: capacităţi de concentrare şi atenţie diminuate, probleme cu calculele, lapsusuri, cefalee, pe care noi le-am diagnosticat şi evaluat în vederea tratamentului şi monitorizării pe termen lung”.

studiu_enayati

Dr. Ioancio a subliniat importanţa diagnosticului precoce şi a abordării multidisciplinare. Pacienţii au fost evaluaţi în conformitate cu standardele Comprehensive Geriatric Evaluation (CGA) pentru a identifica sindromul de „long COVID”. Concluziile au evidenţiat că mulţi dintre pacienţi au prezentat modificări semnificative, inclusiv pe imagistica cerebrală, la trei-şase luni după infectarea cu SARS-CoV-2.

Studiul a inclus şi pacienţi care nu fuseseră diagnosticaţi anterior cu patologie neuro-degenerativă, dar au prezentat simptome precum tulburări de memorie şi anxietate. Dr. Ioancio a subliniat necesitatea unei evaluări şi investigaţii amănunţite în astfel de cazuri.

Concluziile acestui studiu reafirmă necesitatea unei abordări personalizate în tratamentul pacienţilor vârstnici cu patologie neuro-degenerativă şi infecţie cu SARS-CoV-2. Dr. Ioancio a subliniat că întârzierea în adresa medicului specialist în geriatrie şi gerontologie poate agrava simptomele şi evoluţia bolii.

,,Nu trebuie să lăsăm 6-12 luni pacientul în aşa-numitul sindromul brain-fog (ceaţă pe creier), el trebuie să se adreseze şi să consulte cât mai repede specialistul în geriatrie şi gerontologie. Noi avem experienţă şi putem să spunem că ne numărăm printre promotorii care au studiat şi creierul, nu doar plămânii atunci când se discută despre infecţia cu SARS-CoV-2. Toată lumea a studiat şi a căutat plămânul, toată lumea a monitorizat, din imagistică, toracele. Noi ne-am concentrat pe creier, pentru că este o neuro-inflamaţie, este un sindrom febril în contextul infecţiei cu SARS-CoV-2, şi orice neuroinflamaţie aduce după sine tot acest tren al patologiei de tip neuro-degenerativ”, a subliniat dr. Ioana Ioancio, medic primar Geriatrie-Gerontologie, Secţia Geriatrie-Gerontologie, Enayati Hospital.

Studiul realizat de Enayati Hospital a fost prezentat la cea de-a 33-a ediţie a Conferinţei Europene de Alzheimer „New opportunities in dementia care, policy and research”, desfăşurată în Helsinki, Finlanda, în perioada 16 - 18 octombrie 2023. Echipa medicală de la Enayati Hospital a fost singura reprezentantă a României la eveniment, prezentând un studiu original şi de interes major la nivel european, intitulat „Patologia neuro-degenerativă cu debut la pacienţii vârstnici infectaţi cu SARS-CoV-2”.

Enayati Hospital, parte din Enayati Medical City, a permis o astfel de cercetare, pentru că diagnosticul de boală de memorie este complex şi implică anamneză, istoric, determinări genetice, puncţie de lichid cefalorahidian, imagistică cerebrală: rezonanţă magnetică, PET-CT, teste psihometrice cuantificabile conform criteriilor europene. Toate aceste investigaţii se pot realiza cu ajutorul echipei medicale din Enayati Hospital, iar cercetarea va continua, urmând ca la conferinţa viitoare România să se poată prezenta şi mai multe date, se subliniază în comunicat.

 




Psihiatru (2)