Asociaţia Social Med a inaugurat la Târgu Mureş primul Centru Comunitate Terapeutică din România, autorizat să furnizeze servicii pentru tratarea adicţiilor, prin abordarea multidisciplinară a dependenţelor conform standardelor internaţionale.


Medicul primar psihiatru Ruxandra Ivan Vascan a afirmat, la inaugurare, că experienţa internaţională a personalului medical din cadrul centrului va asigura programe terapeutice individualizate, cu rezultate clinice performante. Programele vor răspunde nevoilor specifice ale fiecărui pacient care vine la centru pentru detoxificare, dezalcoolizare şi dependenţe, prin oferirea de tratamente complete de reabilitare, cu suport psihologic individualizat, în baza unui concept nou în medicina adicţiilor, informează Agerpres.

Beneficiarii centrului vor avea acces la spaţii de cazare amenajate la standarde înalte, amplasate într-o zonă liniştită, iar procesul de reabilitare va integra aspecte psihosociale, somatice, va combina terapiile cognitive şi comportamentale cu metode medicamentoase avansate.

Reprezentantul Agenţiei Naţionale Antidrog, Radu Vasile Pop, a spus că din anul 2018 instituţia nu a mai primit nicio solicitare de deschidere a vreunui centru terapeutic pentru tratarea dependenţelor de droguri.

„Un centru autorizat, un centru care să îndeplinească toate cerinţele şi condiţiile şi criteriile ordinului comun al Ministerului de Interne, al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Muncii numărul 1.989 este acesta (...)Noi avem deja beneficiari care aşteaptă deschiderea centrului”, a declarat Radu Vasile Pop.

Prefectul judeţului Mureş, Ciprian Dobre, a salutat înfiinţarea acestui centru unic în ţară, însă a precizat că, deocamdată, nici judecătorii care ar putea dispune urmarea unor tratamente pentru consumatorii de droguri şi nici părinţii nu ştiu cine va achita costurile acestor proceduri sau dacă statul ar putea deconta aceste tratamente.

„Ministerul Justiţiei poate suporta costurile de tratament într-un astfel de concept? Fiind singurul centru din ţară, întreb Ministerul Sănătăţii: poate deconta acest serviciu prin Casa Naţională de Sănătate? Nu trebuie nimeni să dea răspunsul, pentru că, din păcate, este o chestiune inedită pentru România. (...) De mâine judecătorii trebuie să poată dispune tratarea unui pacient. Eu, ca părinte, trebuie să ştiu dacă în România, Casa de Asigurări de Sănătate decontează serviciile exact ca la un computer tomograf, exact ca la un serviciu de recuperare”, a spus Ciprian Dobre.

Sursă foto: Facebook Ciprian Dobre

 

 Psihiatru (2)