Muzeul Naţional de Artă al României a inaugurat Galeria de Artă Decorativă Europeană, o expoziţie permanentă unică în peisajul cultural românesc, care oferă publicului acces la o colecţie impresionantă de aproximativ 400 de piese de tapiserie şi mobilier, artă decorativă din ceramică, sticlă şi metal.


Având o suprafaţă de peste 400 mp, Galeria de Artă Decorativă Europeană, compusă din şase săli, ilustrează patru secole de istorie a gustului şi a rafinamentului, a inovaţiilor, manufacturilor şi meşterilor europeni din Austria, Belgia, Cehia, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Spania, Rusia secolelor XVI-XIX şi întregeşte expunerea permanentă a muzeului, alături de Galeria de Artă Europeană şi Galeria Naţională, se arată într-un comunicat.

În parcursul expoziţional sunt incluse o minunată casetă de căsătorie realizată la Dresda în 1586, obiecte de ceramică provenind de la faimoasele manufacturi de faianţă din Delft (Olanda), Manises (Spania), Montelupo Fiorentino şi Savona (Italia), Rouen, Moustiers şi Sevres (Franţa), Meissen (Germania), mobilier provensal şi tapiserii franceze, precum şi piese deosebite din argint alături de celebrele pahare din cristal de Boemia. Măiestria meşterilor ruşi poate fi admirată în delicatele piese de argint cloisonne, în paharele de argint niello sau în Bolul de punch realizat de faimosul atelier Faberge. De asemenea, o preţioasă colecţie de ceasuri ilustrează excelenţa meşterilor bijutieri şi ceasornicari din cele mai importante ateliere de profil din Europa.

„Prezenţa acestor obiecte în România atestă faptul că ţara noastră s-a aflat mereu într-un circuit european al schimburilor de valori culturale”, a subliniat directorul general al MNAR, Călin Stegerean.

Deschiderea Galeriei de Artă Decorativă Europeană se datorează unui colectiv pasionat şi implicat, alcătuit din muzeografi, conservatori, restauratori şi tehnicieni, dar şi contribuţiei sponsorilor şi partenerilor.

Spaţiile care găzduiesc galeria au trecut printr-un amplu proces de reamenajare, se amai arată.

Galeria de Artă Decorativă Europeană beneficiază, în premieră, de o componentă digitală, aplicaţia MyMNAR, care va putea fi folosită în timpul vizitei la muzeu pentru a completa într-un mod interactiv parcursul expoziţional.

Vor fi organizate ateliere şi programe educative dedicate copiilor şi adulţilor, care să medieze accesul la piesele de artă decorativă din expunere şi în acelaşi timp să ajute la dezvoltarea creativităţii şi a spiritului artistic.

Accesul în Galeria de Artă Decorativă Europeană se face prin intrarea A2, etajul 3, Calea Victoriei 49-53, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10.00-18.00.

Sursă foto: Facebook Muzeul Naţional de Artă al României

 

 


Alergologia