Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti oferă bucureştenilor o nouă zonă de educaţie şi conservare a naturii, pe modelul îndrăgitului Parc Natural Văcăreşti: Pajiştea Petricani. Zona numără 12 specii de mamifere, 89 de specii de păsări, 12 specii de peşti, 3 de amfibieni, 7 de reptile, 101 de specii de insecte şi peste 88 de specii de plante.


Peste şase hectare de spaţiu verde şi luciu de apă sunt accesibile publicului, după finalizarea traseului tematic de aproape un kilometru, cu panouri de informare, punct de belvedere, bălţi temporare şi habitate vitale pentru fluturi şi ale insecte polenizatoare, foarte importante pentru bunăstarea ecosistemelor urbane şi pentru rezilienţa noastră în faţa schimbărilor climatice, se arată într-un comunicat.

În vederea conservării şi îngrijirii zonei, Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti a finalizat studiul de fundamentare ştiinţifică pe baza căruia Consiliul Local al Sectorului 2 poate vota declararea zonei ca Arie Naturală Protejată de Interes Local. Acest tip de protecţie creează premisele pentru asigurarea pazei, salubrizarea zonei, construirea infrastructurii de vizitare şi menţinerea habitatelor speciilor în pericol, prevenirea incendiilor precum şi administrarea speciilor invazive - precum ambrozia, cenuşerul, ţestoasa de Florida -  care tind să copleşească ecosistemele urbane.

Zona este extrem de importantă ca rezervor de biodiversitate: 12 specii de mamifere (printre care vidra, jderul de piatră, dihorul, vulpea), 89 de specii de păsări, 12 specii de peşti, 3 de amfibieni şi 7 de reptile, precum şi 101 de specii de insecte şi peste 88 de specii de plante prosperă într-un spaţiu relativ restrâns. Nu mai puţin de 49 dintre aceste specii sunt protejate prin lege, astfel că se impune şi protecţia de urgenţă a habitatului lor.

„În ultimii 30 de ani, Bucureştiul a suferit transformări dramatice. Sute de hectare de spaţii verzi şi zone umede au fost înghiţite de construcţii, zeci de mii de arbori au fost puşi la pământ, iar sănătatea noastră şi cea a naturii sunt în pericol. Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti luptă pentru a împiedica pierderea iremediabilă a ultimelor zone naturale urbane din Bucureşti: Delta Dâmboviţei (refugiul păsărilor de apă), Pădurea Băneasa (plămânul verde al Bucureştiului), salba lacurilor de pe Colentina (râul uitat al Capitalei), din care fac parte zone sălbatice precum Pajiştea Petricani, Valea Saulei şi stufărişurile din Dobroeşti. Împreună, aceste zone au o suprafaţă de aproape 1000 de hectare. Protejarea lor înseamnă 5 metri pătraţi în plus de spaţiu verde pentru fiecare locuitor al oraşului, o dublare a zonelor verzi accesibil azi în mod real bucureştenilor”, se arată în comunicat.

Iniţiativa face parte din proiectul „Natura dintre blocuri”, iniţiat de Fundaţia Comunitară Bucureşti şi finanţat de Platforma de Mediu pentru Bucureşti.






Dietetician.ro