Muzeul Naţional de Istorie a României anunţă deschiderea expoziţiei „Revendicând pământul”, realizată în cadrul proiectului cultural „Tradiţie în lut – În siajul artiştilor ceramişti”. Proiectul e cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.


„În cadrul expoziţiei am urmărit aducerea în prim plan, pentru publicul profan, dar şi pentru specialişti, a unor tipuri ceramice păstrate din neolitic până în prezent, cu schimbările inerente ale ornamenticii şi, mai mult sau mai puţin, ale formelor. Prezentarea noastră începe cu ceramica din ultimul deceniu al secolului al XIX-lea şi ajunge până aproape de prezent”, se arată pe site-ul Muzeului Naţional de Istorie.

Expoziţia este structurată pe mari regiuni geografice, istorice şi etnografice - Muntenia, Oltenia, Dobrogea, Transilvania, Crişana, Banat, Moldova - , punându-se în valoare diversitatea ceramicii tradiţionale specifice fiecărei zone.

„Când spunem ceramică, ne gândim la vasele din argilă, de diferite tipuri: ulcioare, căni, blide, străchini, farfurii, gazorniţe, castronoaie etc. Vor fi expuse, de asemenea, şi alte piese, de tipul cahlelor sau ţiglelor, manufacturate în cadrul unor mici ateliere sau făbricuţe, care astăzi nu mai există. În cadrul expoziţiei sunt prezentate şi jucării sau forme ceramice în miniaturăꓽ puşculite, clopoţei, fluiere, mărţişoare, ulcioare, farfurii etc”, se mai arată pe mnir.ro.

Proiectul îşi propune valorificarea tandemului colecţii particulare – colecţii muzeale, dar şi readucerea în atenţia publicului a unei lumi pe cale de dispariţie, prin etalarea unor asemenea opere de artă de factură populară, care exprimă specificul zonelor etnografice şi geografice româneşti. Multe dintre aceste piese sunt unicat şi nu au mai fost expuse până acum.

Expoziţia de la Muzeul Naţional de Istorie a României conţine piese remarcabile, din centre consacrate, cum sunt cele de la Vlădeşti şi Horezu, provenite de la colecţionari renumiţi, precum Barbu Slătineanu, alături de o parte din colecţia „Sergiu Sorin Popescu”. Aceasta din urmă, cuprinde peste 1.100 de piese, incluzând şi ceramică de secol XIX (sau chiar mai veche), ce provine din centre ceramice de pe tot teritoriul României.

Proiecte expoziţionale similare vor fi organizate la sediile muzeelor partenere, Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR) şi Muzeul Municipal „Octavian Moşescu” din Râmnicu Sărat (MMRS). Fiecare instituţie muzeală va expune obiecte din colecţia proprie şi din colecţia „Sergiu Sorin Popescu”.

Partenerii Muzeului Naţional de Istorie a României în cadrul Proiectului „Tradiţie în lut – În siajul artiştilor ceramişti”, implementat în perioada februarie – noiembrie 2024, sunt: Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR), Muzeul Judeţean Teleorman (MJT), Muzeul Judeţean Buzău (MJB), Muzeul Municipal „Octavian Moşescu” din Râmnicu Sărat (MMRS) şi Unity in Values Interconfessional Association (UIV).

Expoziţia va putea fi vizitată până la finele lunii aprilie, de miercuri până duminică, între orele 10.00 – 18.00.

Psihiatru (2)