Consiliul Tineretului din România, Consiliul Naţional al Elevilor, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, Uniunea Studenţilor din România şi Delegaţii de Tineret la ONU, cu contribuţia Boardului Copiilor din România, cer Guvernului să acţioneze acum pentru a opri declinul polenizatorilor şi a salva viitorul acestor generaţii.


Organizaţiile naţionale de tineret se alătură WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură) în a cere autorităţilor realizarea unui plan naţional de acţiune integrat pentru conservarea polenizatorilor. Îngrijorarea tinerilor a luat forma unei Declaraţii de sprijin pentru demersul WWF de a atrage atenţia şi implicarea activă a decidenţilor şi aparatului administrativ cu privire la abordarea riscurilor ecologice, economice şi sociale pe care le ridică declinul alarmant al polenizatorilor, confirmat de tot mai multe rapoarte ştiinţifice, se arată într-unn comunicat. 

 

Resurse mai puţine

„Prin această declaraţie, dorim să atragem atenţia asupra importanţei cruciale a polenizatorilor pentru tineretul românesc şi pentru dreptatea intergeneraţională. Credem că este injust ca viitoarele generaţii să moştenească o ţară cu mai puţine resurse de hrană, cu o mai mare inaccesibilitate financiară pentru o dietă sănătoasă, dependentă de polenizarea artificială, şi cu o biodiversitate mai puţin bogată decât cea de care ne bucurăm astăzi. Avem o responsabilitate etică faţă de viitorul generaţiilor următoare de a proteja şi de a gestiona în mod responsabil resursele naturale ale planetei”, se arată în declaraţia tinerilor către Guvernul României.

Îngrijorarea tinerilor vine pe fondul studiilor care arată că una din trei specii de albine, fluturi şi sirfide sunt în declin, iar în jur de patru din cinci specii de plante cultivate şi sălbatice cu flori depind de polenizarea animală, conform UE. Una din 10 specii este ameninţată cu dispariţia.

„Tineretul este preocupat de viitorul planetei şi este conştient de impactul direct pe care pierderea polenizatorilor îl are asupra securităţii alimentare şi a echilibrului ecologic”, mai scriu tinerii.

 

Tinerii se implică

Pe lângă apelul ferm către factorii de decizie de a facilita un proces participativ de elaborare a unui plan naţional de acţiune pentru conservarea polenizatorilor care să implice consultări extinse cu experţi din societatea civilă şi transparenţă, tinerii mai propun şi alte măsuri care să-i implice direct. Printre acestea se numără un „test al sustenabilităţii”, care să verifice faptul că politicile publice adoptate astăzi nu vor afecta negativ viitoarele generaţii, precum şi crearea unui sistem de finanţare care să faciliteze accesul la oportunităţi de cercetare/colectare de date/monitorizare şi care să stimuleze pregătirea de specialişti în domeniu.

„Într-o eră în care echilibrul natural este sub asalt, trebuie să ne unim eforturile pentru a proteja indispensabilii lucrători ai naturii - polenizatorii. Viitorul nostru şi al generaţiilor viitoare depinde de cum vom acţiona acum”, spune Vlad Duma, membru în Comisia Educaţională a Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România.

Cetăţenii sunt încurajaţi să semneze petiţia WWF To BEE or NOT to BEE şi să solicite şi ei Guvernului un plan naţional de acţiune pentru conservarea polenizatorilor, cu măsuri care să pună stop inclusiv „tradiţiei” derogărilor de la legislaţia europeană pentru folosirea pesticidelor chimice toxice pentru albine, mediu şi oameni.

 

 

Pediatru