Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, spune că, în prezent, există stocuri de Tocilizumabum pentru tratarea bolnavilor cu forme severe de boală şi că a solicitat o nouă metodologie de repartizare a acestui medicament, astfel încât să fie scurtată calea prin care tratamentul să ajungă la pacient.


În perioada august 2020- iunie 2021, Ministerul Sănătăţii a asigurat aprovizionarea spitalelor cu medicamentul Tocilizumabum prin repartiţie gratuită către spitale, se arată într-un comunicat.

Din data de 31 august 2021, conform Adresei nr. IM8033/31.08.2021, aprovizionarea s-a realizat prin repartiţia unei cote de doze, pe care spitalele au putut să o achiziţioneze direct de la producător (situaţia comenzi livrări aici).

 „În perioada anterioară mandatului pe care l-am început eu, ca interimar, s-a luat decizia ca un stoc de 6.064 de flacoane de Tocilizumab să fie accesibile spitalelor care au avut în tratament pacienţi COVID-19 cu forme severe. Spitalele puteau cumpăra direct acest medicament de la producător. Până la data de 21 septembrie 20201, au fost achiziţionate 4.323 flacoane din cele peste 6000. Este posibilă relocarea medicamentelor acolo unde este necesar”, a declarat ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila.

Conform legislaţiei în vigoare, în cadrul unităţilor sanitare cu paturi nu trebuie să existe o presiune financiară, deoarece se decontează toate cheltuielile suplimentare pentru asigurarea tratamentului pacienţilor cu COVID-19 în perioada stării de alertă.

La ora actuală, Ministerul Sănătăţii a încheiat un acord-cadru pentru achiziţia de Tocilizumabum. În perioada imediat următoare, în urma semnării contractelor subsecvente, vor fi furnizate, gratuit, un număr de 2.000 flacoane de Tocilizumab de 400 mg/fl şi 6.436 flacoane de 80 mg/fl spitalelor care tratează pacienţi cu forme severe de boală.

 

Farmacist