Patru laboratoare ilicite au fost distruse şi 92 de website-uri au fost închise în cea mai recentă operaţiune împotriva traficului de medicamente din Uniunea Europeană. Operaţiunea s-a finalizat cu punerea sub inculpare a 1.238 de persoane şi capturi în valoare de peste 64 de milioane de euro, au anunţat reprezentanţii Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF).


Operaţiunea anuală SHIELD s-a desfăşurat în perioada aprilie-octombrie 2023, sub coordonarea EUROPOL şi sub conducerea autorităţilor poliţieneşti din Italia, Franţa, Grecia şi Spania.

În acest interval au fost efectuate şi 3.935 de inspecţii şi 4.321 controale antidoping în competiţii şi 3.659 în afara competiţiilor, precizează reprezentanţii OLAF, , citaţi de EFE şi Agerpres.

Operaţiunea SHIELD vizează medicamente contrafăcute, substanţe dopante, suplimente alimentare sau sportive ilegale, precum şi produse legate de tratamentul COVID-19.

Traficul de produse farmaceutice este o problemă în creştere în Uniunea Europeană şi din ce în ce mai rentabilă pentru grupurile de crimă organizată, cu efecte îngrijorătoare atât asupra sistemelor de sănătate din Europa cât şi asupra sănătăţii publice, atenţionează Europol.

 




Farmacist