Reprezentanţii UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca i-au urat un călduros „La mulţi ani” doamnei prof. dr. Ileana Benga, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani.


Absolventă a Facultăţii de Pediatrie din Cluj-Napoca, prof. dr. Ileana Benga a parcurs toate treptele ierarhiei didactice universitare, devenind profesor, şef de disciplină şi şef al Clinicii de Neurologie Pediatrică, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a universităţii clujene.

În paralel cu activitatea didactică şi clinică, doamna profesor a desfăşurat o bogată activitate de cercetare ştiinţifică cu expertiză în epilepsie, boli neurometabolice şi în diagnosticul precoce al dizabilităţilor neuropsihiatrice la copii, publicând cărţi şi articole în jurnale de specialitate, remarcându-se şi printr-un mare număr de comunicări ştiinţifice.

Este autoare a mai multor volume de specialitate: „Introducere în neurologia pediatrică” (1994), „Examenul neurologic la copil” (1995), „Progrese recente în diagnosticul crizelor si sindroamelor epileptice la copii” (1997), „Demersuri practice în diagnosticul bolilor genetice neurometabolice” (1998).

În anul 2003, a apărut volumul I al lucrării „Epilepsia şi crizele neepileptice” (Tratat elementar de neurologie pediatrică), pentru care i s-a acordat Premiul „Gheorghe Marinescu” al Academiei Române în 2005.

A fost distinsă cu Medalia Jubiliară „75 de ani de învăţământ medical românesc”, conferită de Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj şi cu Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de cavaler. Este membru în Academia de Ştiinţe Medicale.

„Îi mulţumim doamnei prof. dr. Ileana Benga pentru profesionalism, dedicaţie şi angajament”, se subliniază în mesajul semnat de prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rector al UMF Cluj-Napoca.

 




Pediatru