Programul de inginerie medicală al Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFS) „George Emil Palade” din Târgu Mureş are un potenţial de dezvoltare foarte mare, fiind singurul din ţară derulat într-o universitate cu profil medical şi farmaceutic, a declarat rectorul Leonard Azamfirei, în cadrul primei Conferinţe Naţionale „Tehnologia & IHealth în Medicina Secolului XXI”.


Evenimentul ştiinţific, derulat până pe 9 iulie, va reuni într-un cadru interdisciplinar, desfăşurat pe 24 de secţiuni, medici, bioinformaticieni, specialişti IT & inginerie medicală, farmacişti, biochimişti, bioingineri, cercetători în domeniile de specialitate, se arată pe pagina de Facebook a UMFST.

„Medicina fără tehnologie nu poate exista. Este necesar un efort permanent de adaptare la noile tehnologii care vin în sprijinul actului medical clasic, vorbim despre complementaritate; de pildă chirurgia non-invazivă face paşi foarte mari în folosul umanităţii, tehnologia înlocuieşte de multe ori mâna chirurgului însă, nu trebuie uitat faptul că în spatele tehnologiei va exista întotdeauna un medic, omul care foloseşte inteligenţa artificială ca un instrument menit să servească scopului pentru care a fost creat”, a transmis, la deschiderea conferinţei, rectorul UMFST, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.

La conferinţă, pe lângă zecile de prezentări ştiinţifice, sunt organizate şi expoziţii cu cele mai noi echipamentele la nivel mondial, informează Agerpres.

„De câţiva ani ne-am extins domeniul de activitate, ne numim astăzi Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie şi l-am adăugat pe unul dintre marii savanţi internaţionali care este George Emil Palade (...). Dar, în această structură complexă, comprehensivă pe care o are universitatea, adăugând această parte de tehnologie, pentru noi a fost extraordinar de important să iniţiem un proiect care este în derulare şi în creştere şi anume crearea unui program de inginerie medicală despre care suntem convinşi că are un potenţial de dezvoltare foarte mare. Şi aceasta pentru că are o particularitate faţă de alte programe din România şi anume că se desfăşoară în cadrul unei universităţi de medicină şi farmacie”, a mai spus prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.

El a adăugat că în ţară mai există un program asemănător la UMF Iaşi, însă acela este de biotehnologie.

„UMFST Târgu Mureş are de trei ani un program de licenţă, care are un foarte mare succes, am investit foarte mult în echipamente medicale specifice, ceea ce transferă în zona tehnică ceea ce se întâmplă în mod fiziologic sau patologic în organismul uman. Plusvaloarea programului este că cei care vor deveni ingineri medicali au o interacţiune directă cu serviciile medicale şi, de asemenea, cu firmele care produc tehnologie medicală care se uită cu atenţie la specialiştii pe care îi vor lua pentru a face service şi instalare de echipamente medicale”, a adăugat rectorul.

Potrivit acestuia, UMFST are deja semnate protocoale de colaborare cu companii de industrie medicală la nivel mondial, astfel încât studenţii nu au doar o pregătire teoretică sau limitată la laboratoarele de inginerie pe care le are universitatea, ci lucrează efectiv în spitale, alături de inginerii deja formaţi.

Totodată, programul de inginerie medicală este unul dintre cele mai accesate din cadrul UMFST, întrucât există universităţi tehnice în ţară care au această specializare, însă la Târgu Mureş este asociată componenta tehnică cu partea medicală.

„Acest congres (...) este un mesaj de interdisciplinaritate, dar mai ales de acoperire a majorităţii disciplinelor pe care le are medicina modernă”, a subliniat Leonard Azamfirei.

Evenimentul este organizat de Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş şi Asociaţia Medicală Română, sub egida Academiei Române.

Sursă foto: Facebook Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie


Farmacist