Ministerul Sănătăţii a organizat, pe 15 şi pe 16 martie, videoconferinţe cu managerii spitalelor din Bucureşti şi Ilfov, respectiv de la nivel judeţean. S-au analizat măsuri privind creşterea capacităţilor de tratare a pacienţilor COVID-19 în secţiile de terapie intensivă.


UPDATE. Ministerul Sănătăţii a reluat, pe 16 martie, videoconferinţa cu managerii spitalelor de la nivel judeţean în care s-au analizat măsuri privind creşterea capacităţilor de tratare a pacienţilor COVID-19 în secţiile de terapie intensivă.

S-a decis ca aproximativ 140 de paturi de terapie intensivă pentru adulţi şi aproximativ 210 paturi de terapie intermediară destinate pacienţilor COVID-19 să fie suplimentate în unităţile sanitare judeţene, urmând ca în perioada următoare unităţile sanitare să comunice Ministerului Sănătăţii posibilităţile de a suplimenta în continuare numărul acestora.

Cele 140 de paturi identificate astăzi se adaugă celor 50 de paturi de ATI pentru adulţi, 4 paturi de terapie neonatală şi aproximativ 140 de paturi de terapie intemediară care au fost suplimentate pe 15 martie, în unităţile sanitare bucureştene.

Ministerul Sănătăţii a subliniat necesitatea redistribuirii personalului medical la nivel judeţean şi suplimentarea acestuia în secţiile de terapie intensivă unde există un deficit de personal, precum şi necesitatea reorganizării circuitelor COVID-19 şi non-COVID-19 în unităţile sanitare.

Secretarul de stat Andreea Moldovan a transmis managerilor de spitale să identifice necesarul de ventilatoare şi să solicite Ministerului Sănătăţii, prin Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă, şi Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei aparatura medicală necesară dotării paturilor de terapie intensivă.


La videoconferinţe au participat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, secretarul de stat pentru asistenţă medicală din Ministerul Sănătăţii, dr. Andreea Moldovan, reprezentanţi ai Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, ai Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti, medici epidemiologi şi medici de terapie intensivă, se arată într-un comunicat.

În urma discuţiilor, s-a decis ca 47 de paturi ATI pentru adulţi, 4 paturi de terapie intensivă neonatală şi aproximativ 140 de paturi de terapie intermediară destinate pacienţilor cu COVID-19 să fie suplimentate în unităţile sanitare din Bucureşti.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii a subliniat necesitatea reorganizării circuitelor COVID-19 şi non-COVID-19 în unităţile sanitare şi a solicitat managerilor de spitale să identifice, în colaborare cu direcţiile de sănătate publică, toate soluţiile pentru avizarea, în regim de urgenţă, a noi circuite în spitale în vederea creşterii capacităţii de tratare a pacienţilor COVID-19 aflaţi în stare gravă.

S-a discutat şi despre posibilitatea de evaluare a pacienţilor COVID-19 şi în alte spitale faţă de cele desemnate în prezent, astfel încât să scadă presiunea existentă pe unităţile sanitare din prima linie. O altă măsură discutată a fost legată de posibilitatea redistribuirii personalului medical şi suplimentarea acestuia în secţiile de terapie intensivă, unde există un deficit de personal.

„Ministerul Sănătăţii atrage atenţia că, pentru prevenirea îmbolnăvirilor, alături de vaccinare, este nevoie în continuare de respectarea regulilor de distanţare socială, de igienă, purtarea măştii în spaţii publice, la locul de muncă şi în mijloacele de transport în comun”, se arată în comunicat. „Ministerul Sănătăţii îndeamnă persoanele cu simptome să se adreseze de urgenţă medicului de familie sau autorităţilor medicale pentru testare şi luare în evidenţă şi să evite automedicaţia, astfel încât să nu se ajungă la dezvoltarea de forme grave ale bolii care să necesite internare în secţiile de terapie intensivă”.


Oncolog