Vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Pfizer/BioNTech este „în continuare eficace” împotriva variantei Omicron a coronavirusului, a transmis miercuri într-un comunicat producătorul vaccinului, care doreşte totuşi să realizeze, până la sfârşitul lunii martie, un vaccin adaptat acestei noi variante, relatează AFP, citată de Agerpres.


Conform studiilor realizate în laborator, „vaccinul este în continuare eficace împotriva COVID-19, de asemenea împotriva variantei Omicron, dacă este administrat în trei doze”, dar această variantă „probabil nu este neutralizată suficient după două doze”.

„O a treia doză creează un nivel de anticorpi neutralizanţi împotriva Omicron similar celui observat după două doze” în cazul celorlalte variante ale coronavirusului SARS-CoV-2, au relevat testele efectuate în laborator de companiile Pfizer şi BioNTech.

„Deşi două doze de vaccin pot oferi în continuare o protecţie împotriva formei grave a bolii cauzate de varianta Omicron, este clar, conform acestor date preliminare, că protecţia este ameliorată cu o a treia doză de vaccin”, a rezumat directorul general al Pfizer, Albert Bourla.

„Vom continua dezvoltarea unui vaccin specific contra variantei Omicron şi sperăm să-l facem disponibil până în luna martie dacă o adaptare va fi necesară”, mai menţionează Pfizer/BioNTech în comunicat.

Directorul de cercetare al unui laborator sud-african din cadrul Institutului de cercetare asupra sănătăţii din Africa a declarant, la rândul său, marţi, raportând rezultatele unui studiu restrâns, că varianta Omicron se poate sustrage parţial protecţiei oferite de cele două doze de vaccin anti-COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech, notează Reuters.

Varianta Omicron provoacă îngrijorare, întrucât prezintă mutaţii multiple, în special în proteina Spike prin care virusul pătrunde în celulele umane. Datele preliminare sugerează că noua variantă are o rezistenţă sporită la vaccinurile anti-COVID-19 existente, creşte riscul de reinfectare la persoanele trecute prin boală după infectarea cu alte variante şi se transmite mai uşor decât Delta, variantă dominantă în prezent şi cunoscută deja ca fiind foarte contagioasă.

Pe de altă parte, conform ultimelor date publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), se pare că varianta Omicron nu creşte severitatea simptomelor.


Oncolog