Stocurile de vaccin cuprinse în Programul Național de Vaccinare, inclusiv vaccinul ROR (rujeola-oreion-rubeola), Hexavalent și Tetravalent, sunt disponibile în toată țara, informa Ministerului Sănătății printr-un comunicat de presă, sâmbătă.

Ministerul menționează că a derulat în procedură de urgență toate achizițiile necesare pentru asigurarea vaccinurilor cuprinse în Programul Național de Vaccinare, acordând o atenție specială procurorii dozelor de vaccin antirujeolic.

„Ministerul Sănătății a implementat un program riguros de raportare a stocurilor de vaccin disponibile în teritoriu, în scopul prevenirii unei situații de criză similare celei din toamna anului trecut”, se menționează în comunicatul de presă.

Concomitent cu aceste demersuri urgente, a fost modificat cadrul legislativ cu privire la procedura de achiziție a vaccinurilor, pentru a permite achiziții multianuale și a înlătura posibilitatea izbucnirii unei crize similare celei din toamna 2016.

În plus, Ministerul Sănătății anunță că definitivează în această perioadă legea vaccinării ale cărei prevederi vor adresa cauzele profunde ale declinului numărului de copii vaccinați.

Conform normelor legale, părinții care doresc imunizarea copiilor trebuie să se îndrepte către medicii de familie, nu către furnizorii de medicamente privați, în speță către farmacii.

"Hotărârea Nr. 155/2017 din 30 martie 2017 privind aprobarea programelor naționale de sănătate pentru anii 2017 și 2018 și Ordinul Nr. 377/2017 stipulează că vaccinarea copiilor din grupele eligibile se realizează de către medicii de familie în mod obligatoriu. În acord cu procedurile legale, dozele de vaccin necesare sunt distribuite de Ministerul Sănătății către medicii de familie, prin intermediul Direcțiilor de Sănătate Publică", amintește ministerul.

Toții medicii de familie sunt obligați să efectueze vaccinarea copiilor din grupele eligibile, stabilite potrivit calendarului național de vaccinare, precum și realizarea campaniilor de vaccinare suplimentare decise de minister sau direcțiile de sănătate publică drept măsuri de sănătate publică sau în situații epidemiologice cu risc crescut de îmbolnăvire.

 

Sursa: Agerpres