În fiecare an, pe 27 iunie, se marchează Ziua Internaţională a Microbiomului. Tema acestui an este „diversitatea”, potenţialul pe care îl au bacteriile benefice pentru sănătatea întregului organism.


Pentru un echilibru ideal, cele mai mici schimbări pozitive aduse stilului de viaţă sunt câteodată şi cele mai importante, se arată într-un comunicat Sandoz.

„De Ziua Internaţională a Microbiomului sărbătorim diversitatea şi echilibrul ideal al organismului care se simte la interior şi se vede la exterior”, se subliniază în document.

Microbiomul înseamnă totalitatea genelor comunităţilor de bacterii benefice care sunt prezente în mod natural pe piele sau intern, la nivelul mucoaselor (respiratorie, intestinală, oro-faringiană, vaginală etc.) şi care sunt importante pentru echilibrul întregului organism, se mai arată în comunicat. Ele reprezintă o protecţie constantă şi contribuie la întărirea mecanismelor naturale de apărare. Aceste bacterii, prin substanţele pe care le produc, susţin sănătatea şi starea de bine a organismului uman.

„Microbiota intestinală înseamnă totalitatea comunităţilor de bacterii benefice care sunt prezente în mod natural pe piele sau mucoase şi care sunt importante pentru echilibrul întregului organism. Microbiota intestinală este responsabilă pentru funcţii vitale metabolice, de protecţie şi structurale, necesare pentru menţinerea echilibrului intern al organismului uman”, se mai arată în comunicat.

Bacteriile lactice joacă un rol important în menţinerea sănătăţii întregului organism şi aduc mai multe beneficii:

  • Contribuie la menţinerea şi refacerea echilibrului microbiotei intestinale ;
  • Contribuie la diminuarea efectelor adverse asociate tratamentului cu antibiotic ;
  • Contribuie la modularea compoziţiei şi diversităţii microbiotei intestinale.

„Anul acesta, ziua de 27 iunie înseamnă, peste tot în lume, conştientizarea lumii vibrante şi diverse a bacteriilor care sunt parte din noi şi ne susţin sănătatea”, se arată în comunicat.




Ginecologia (1)