Un număr de 694 de cazuri de cancer pulmonar au fost diagnosticate în primele şase luni ale acestui an la Institutul „Marius Nasta”, 61,39% dintre acestea având metastaze, a scris managerul instituţiei medicale, dr. Beatrice Mahler, pe Facebook, cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului Pulmonar.


Cancerul pulmonar rămâne una dintre cele mai răspândite şi letale forme de cancer în întreaga lume, afectând milioane de vieţi atât ale pacienţilor, cât şi ale familiilor acestora. Astăzi este o ocazie de a ne reaminti importanţa conştientizării, prevenţiei şi a sprijinului pentru cei afectaţi de cancerul pulmonar, se arată în postare.

„Numărul cazurilor de cancer pulmonar în Institutul Marius Nasta, conform datelor din serviciul statistică, în primele 6 luni ale anilor 2021 - 2023 prezintă o variaţie minimă, altfel în primele 6 luni ale anului 2021 au fost diagnosticate 702 cazuri de cancer pulmonar, în primele 6 luni ale anului 2022 800 de cazuri de cancer, iar în primele 6 luni ale anului 2023 694 cazuri cancer pulmonar. Poate mai îngrijorător este faptul că la momentul internării în 2023 procentul de cazuri depistate cu metastaze a fost de 61,39%, un stadiu în care şansa de a beneficia de o terapie inovativă scade foarte mult, ca urmare a statutului fragil pe care organismul persoanei afectate îl are”, subliniază Beatrice Mahler.

Principalii factori de risc sunt fumatul, inclusiv fumatul pasiv, expunerea la radioterapie, gaz radon, azbest şi alţi agenţi cancerigeni, istoricul familial, obezitatea, abuzul de alcool, infecţiile virale.

Continuarea politicilor actuale de renunţare la fumat vor duce la un declin lent al incidenţei cancerului pulmonar, în comparaţie cu implementarea unor politici mai eficiente, mult restrictive, care să fie implementate pentru toate produsele din tutun, inclusiv ţigări electronice.

Beatrice Mahler spune că indicaţie de screening pulmonar au fumătorii asimptomatici şi foştii fumători care au vârsta cuprinsă între 50 şi 80 de ani, au fumat 20 de ani sau mai mult şi fie continuă să fumeze, fie s-au lăsat în ultimii 15 ani.

„Pentru a reduce incidenţa cancerului pulmonar, condiţia esenţială este abandonarea fumatului, indiferent că vorbim de ţigări clasice sau de dispozitive electronice. Dincolo de dependenţa de nicotină, una din cele mai mari provocări pentru fumător este să-ţi corecteze dependenţa de gest, iar acest lucru se poate face numai prin educaţie comportamentală”, adaugă Beatrice Mahler.

 

 

Medic