Dragi colegi,

Din nou ne găsim la final de an şi, totodată, la ultimul număr al revistei Alergologia din 2022. A fost un an în care multe lucruri s-au reaşezat la locul lor, în care am reînceput timid să ne reluăm activităţile obişnuite, dar şi unul care ne-a adus dificultăţi noi şi nebănuite. Cu toate acestea, credem că vom reuşi să ne adaptăm şi să întâmpinăm cu optimism provocările din viaţa profesională şi personală.

Acest număr al revistei Alergologia este publicat la câteva zile după încă o ediţie de succes a Şcolii de Iarnă de Alergologie, organizată de SRAIC tot sub egida Academiei de Ştiinţe Medicale, aşa cum am orientat activităţile noastre ştiinţifice spre excelenţă. Acest eveniment a reprezentat o platformă ideală de educaţie medicală continuă, prezentând subiecte avansate şi actualizate de alergologie, într-o abordare de bază şi clinică integrată, şi a beneficiat de aportul a peste 20 de lectori de prestigiu invitaţi din domeniul alergologiei, cu dezbateri interactive online şi feedback în timp real, organizate în zece sesiuni ştiinţifice pe domenii de interes. Sperăm ca acest eveniment să devină un vestitor al începutului de iarnă bogat pentru medicii alergologi şi cei din specialităţi conexe, un moment în care să ne întâlnim pentru a face schimb de informaţii utile în practica medicală.

În calitate de editori ai acestui număr al revistei noastre, ne bucurăm să vă propunem la sfârşit de an, dar gândind la noi începuturi, articole dedicate alergiei la proteinele din oul de pasăre, subiect de importanţă practică din ce în ce mai mare în ultimii ani, mai ales la populaţia pediatrică. Ne-am propus o actualizare a informaţiilor legate de epidemiologie, etape de diagnostic, evoluţie clinică la copil şi adulţi şi management al alergiei la ou. Le mulţumesc tuturor autorilor pentru implicare şi îi felicit pe tinerii rezidenţi care ni s-au alăturat în efortul de a aduce informaţii noi şi îi aşteptăm în continuare alături de noi în toate activităţile.

Deschidem numărul cu o punere la punct elaborată de conf. dr. Corina Bocşan şi colaboratorii o trecere în revistă a principalelor studii epidemiologice care evaluează prevalenţa alergiei la ou. Aceste studii arată că prevalenţa alergiei la ou este semnificativ mai mare în populaţia pediatrică decât în cea adultă şi la copilul mic faţă de cel de vârstă şcolară, remarcându-se, de asemenea, un trend de creştere a prevalenţei alergiei la ou în ultima decadă.

Următorul articol este o prezentare detaliată a alergiei la ou, realizată de dr. Alice-Florentina Şerban şi colaboratorii, în care sunt prezentate principalele forme clinice de manifestare a alergiei la ou, precum şi aspecte referitoare la diagnostic.

Această lucrare se continuă cu articolul realizat de conf. dr. Camelia Berghea, care abordează un subiect extrem de util pentru practica clinică de zi cu zi, şi anume recomandări referitoare la imunoterapia în alergia la proteinele din ou, caracterizată printr-o mare complexitate. Sunt detaliate diferite protocoale de imunoterapie, dar şi potenţialele efecte adverse, contraindicaţiile şi alte particularităţi ale acestui tratament.

Următorul articol este o prezentare a sindromului pasăre-ou, în care conf. dr. Camelia Berghea şi colaboratorii atrag atenţia asupra acestei patologii, caracterizată prin asocierea dintre sensibilizarea la proteinele păsărilor domestice şi manifestările alergice la consumul de gălbenuş şi datorată reactivităţii încrucişate a albuminelor serice.

Încheiem acest număr al revistei cu articolul redactat de conf. dr. Adriana Muntean şi colaboratorii, care evaluează posibilitatea folosirii omalizumabului, în monoterapie sau terapie de asociere la imunoterapia orală, ca tratament de prevenţie secundară în alergiile alimentare, această terapie având scopul de a reduce reacţiile adverse ale imunoterapiei.

Sperăm că 2023 va fi un an de succes şi vă asigurăm că vom organiza în continuare evenimente ştiinţifice de calitate şi că vom publica articole ştiinţifice relevante şi utile pentru activitatea dumneavoastră.

Vă dorim sărbători fericite, cu gânduri bune şi împliniri!