GEMOTERAPIE

Gemoterapia în dislipidemii

First published: 02 mai 2016

Editorial Group: MEDICHUB MEDIA

Abstract

Keywords

Dislipidemia poate avea cauză genetică, dar în principal este secundară altor afecțiuni (obezitate, diabet zaharat, patologie tiroidiană, renală, hepatică, sindrom Cushing, consum de alcool, diete bogate în grăsimi saturate, unele medicamente, stresul, anxietatea etc.).

Alterarea metabolismului grăsimilor se evidențiază prin modificarea valorilor colesterolului (LDL, HDL) și ale trigliceridelor. Colesterolul provine din două surse: sursa proprie, produs de organism (în principal produs de ficat, dar orice celulă este capabilă să-l sintetizeze; și în cazul celei mai stricte diete vegetariene organismul își poate produce necesarul de colesterol) și sursa externă (aportul alimentar). În mod normal, producția endogenă asigură 70% din necesarul de colesterol, iar aportul prin dietă trebuie să fie de maximum 30% (200-250 mg/zi).

Colesterolul are roluri-cheie în homeostazia organismului: intră în compoziția tuturor membranelor celulare. Sub influența lui se sintetizează anumiți hormoni, intră în compoziția bilei (rol în emulsionarea/ digestia grăsimilor și a unor vitamine din organism, urmată de absorbția lor), este precursor al vitaminei D3, depozitat sub tegument, sub acțiunea razelor UV, se transformă în vitamina D3, are rolul de a limita pierderile de lichide prin transpirație, este precursor al mielinei care învelește și protejează fibrele nervoase etc.

Trigliceridele sunt molecule lipidice formate în intestinul subțire din aportul exogen (grăsimile consumate) sau produse în ficat prin excesul de zahăr din alimentație.  Principalul rol al trigliceridelor este cel de sursă de energie, iar excesul este depozitat ca rezervă energetică la nivel de adipocite. Au și rol în transportul vitaminelor liposolubile.

Alterarea metabolismului lipidelor poate avea în timp consecințe severe: evenimente vasculare majore (infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, revascularizația coronariană), ateroscleroza, boala vasculară periferică, pancreatita acută (hipertrigliceridemia), retinoptii etc.

Există o serie de extracte gemoterapice (preparate naturale obținute din părțile tinere de plantă) cu eficiență în dislipidemii, a căror recomandare se realizează în funcție de caracteristicile lor (câte unul sau mai multe asociate):

  • Extractul din mlădiţe de măslin - Olea europaea MG=D1
  • Extractul din muguri de arţar - Acer campestre MG=D1
  • Extractul din mlădiţe de rozmarin - Rosmarinus officinalis MG=D1
  • Extractul din muguri de frasin - Fraxinus excelsior MG=D1
  • Extractul din mlădiţe de ienupăr - Juniperus communis MG=D1
  • Extractul din muguri de migdal - Prunus amygdalus var. dulcis MG=D1

Extractul din mlădiţe de măslin scade lipidele totale, trigliceridele și colesterolul, are acțiune de reglare a echilibrului lipidelor, ameliorând dislipidemia. În același timp, are acţiune hipotensivă, prin dilatarea și creșterea elasticității arterelor. De aceea, este în special indicat pentru dislipidemie la o persoană hipertensivă. În general se administrează în asociere cu alte gemoterapice.

Extractul din muguri de arţar are efect deosebit la nivelul colecistului, cu diminuarea nivelului colesterolului și a trigliceridelor. Este indicat în special în dislipidemii asociate cu disfuncţii colecistice.

Extractul din mlădiţe de rozmarin este activator metabolic și drenor la nivel de ficat, colecist și căi biliare și este recomandat în special persoanelor care suferă de sindroame dispeptice cu balonări și dischinezie biliară. Ajută la scăderea nivelului colesterolului și a trigliceridelor și are acţiune euforizantă și eutrofică, stimulând memoria și restabilind tonusul psihic. Este indicat persoanelor cu dislipidemie, afectări hepatice și biliare. Atenție, poate crește ușor tensiunea arterială, la persoane hipertensive se administreză o doză mai mică.

Extractul din muguri de frasin realizează un drenaj complet, atât la nivel biliar, renal, cât și articular. Este unul dintre principalele remedii pentru hipercolesterolemie, pentru hiperuricemie și creștere a produșilor de catabolism ai proteinelor (este foarte eficient de folosit după excesul de proteine din carne după sărbători și în cazul creșterii în greutate cu retenţie hidrică). Se recomandă cure repetate persoanelor cu alimentaţie preponderent carnivoră.

Extractul din mlădiţe de ienupăr, gemoterapic, cu acțiune complexă și profundă, este util când dislipidemia se asociază cu afecțiuni hepatice, afecțiuni renale și/sau afecțiuni articulare.

Extractul din muguri de migdal este antisclerotic vascular, hipocolesterolemiant, hipotrigliceremiant. S-a constatat că potenţează acţiunea gemoterapicului din mlădiţe de măslin.

Se pot administra 1-3 gemoterapice pe zi, în general 2 ml din fiecare, timp de 1-3 luni (ex.: rozmarin dimineața, frasin la prânz, măslin seara). Experiența clinică a confirmat utilizarea unor combinații gemoterapice cu efect sinergic în tratamentul dislipidemiilor. Astfel a apărut produsul  Polygemma 18 – colesterol, o asociere de extracte gemoterapice din muguri de migdal dulce, mlădiţe de măslin și rozmarin, ce ajută la menţinerea nivelului normal al lipidelor în organism. Protejează vasele sanguine și îmbunătăţește circulaţia sanguină prin scăderea colesterolului total, a trigliceridelor, normalizează hiper-beta-lipoproteinemia, hiper-beta-fosfolipidemia, reglează fosfolipidele totale. Este hepatoprotector, drenor hepatobiliar. Are efect coleretic și colagog, eficientizând eliminarea excesului de colesterol.

Se recomandă administrarea a 2 ml de 2-3 ori pe zi, diluaţi în puţină apă, înainte de mese, în cure de 3 luni, repetate la nevoie. Nu se administrează după ora 18:00 (rozmarinul este stimulator cerebral, poate favoriza insomnii).

Dislipidemiile, afecțiuni atât de origine metabolică, dar și nutriţională, nu pot fi tratate dacă nu sunt însoţite și de un regim dietetic adecvat.

Chiar în situaţia în care se obţine o ameliorare a simptomelor cu ajutorul medicaţiei, este important ca regimul alimentar să fie urmat în continuare. 

Articole din ediţiile anterioare

GEMOTERAPIE | Ediţia 4 / 2016

Recomandări la intrarea în sezonul rece

Carmen Ponoran

Toamna este anotimpul în care ne gândim în mod deosebit să preîntâmpinăm îmbolnăvirile prin întărirea imunității, iar acest lucru se face simțit po...

01 iunie 2016
GEMOTERAPIE | Ediţia 1 174 / 2017

Astenia de primăvară. Cum ne poate ajuta gemoterapia?

Carmen Ponoran

Gemoterapia, prin intermediul celulelor stem vegetale – meristemul vegetal, celule multipotente, având ca efect echilibrarea (modularea) proceselor...

03 aprilie 2017
GEMOTERAPIE | Ediţia 5 / 2016

Noţiuni de prevenţie și tratament al leziunilor traumatice musculo-scheletale

Izaura Nițoi

Societatea pune tot mai mult accent pe obținerea și menținerea unei forme fizice și mobilități optime indiferent de vârstă.

01 septembrie 2016
APARIȚIE EDITORIALĂ | Ediţia 4 / 2016

Gemoterapia în România - pagini de istorie contemporană - 1979-2016

Sorina Soescu

Gemoterapia este o tânără ramură a fitoterapiei - apărută de doar câțiva zeci de ani pe scena terapiilor complementare, dar care a cucerit rapid me...

01 iunie 2016