Carpinus betulus – Carpenul este un arbust ai cărui muguri sunt mult folosiţi în gemoterapie. La ora actuală, acest extract gemoterapic nu este folosit însă la posibilităţile sale reale, din cauza utilizării limitate a remediului, în special în afecţiuni ale căilor aeriene superioare. Uităm astfel că poate avea o acţiune de reechilibrare foarte complexă.

Gemoterapicul din muguri de carpen acţionează la patru niveluri organotropice fundamentale, fapt dovedit atât experimental, cât şi clinic (confirmând datele de laborator), prin experienţa clinică a peste cinci decenii.

Primul nivel, cel mai profund, interesează stimularea măduvei osoase (a megacariocitelor), o parte din lumea interioară ancestrală, locul regenerării, al hematopoiezei şi al forţei vitale.

Al doilea nivel, intermediar şi circulant, derivă din primul, implică trombocitele, elemente celulare lipsite de nucleu, deci fără capacitate de reproducere, şi implicit sângele, fluidul vital care riscă să fie pierdut în hemoragii dacă aceste trombocite sunt insuficiente sau disfuncţionale.

Al treila nivel, şi el intermediar, dar fix, interesează ficatul, care reprezintă legătura strânsă cu viaţa şi puterea de regenerare.

Al patrulea nivel este sfera respiratorie, căile respiratorii superioare şi plămânul.

Astfel, în gemoterapie, extractul din muguri de carpen poate fi recomandarea principală în sindroame trombocitopenice şi în trombopatii postmedicamentoase. Carpinus este indicat într-un sindrom de carenţă a trombocitelor prin tulburări de formare. Ca urmare a testelor de sânge efectuate de dr. Pol Henry, Carpinus s-a dovedit a fi un remediu biologic antihemoragic important. Prescrierea sa este urmată de rezultate remarcabile, putând fi utilizat clinic în numeroase sindroame de insuficienţă hepatică, cu anemie şi trombocitopenie. Modalitatea sa de acţiune asupra metabolismului ficatului trebuie să fie examinată prin intermediul capacităţii sale de stimulare protidică, ce determină creşterea albuminelor şi stimulează formarea liniei celulare trombocitare.

O acţiune caracteristică pentru Carpinus este acţiunea asupra sângelui: normalizarea timpului de sângerare, întrucât creşte timpul parţial de tromboplastină (APTT) şi numărul de trombocite, în plus, ameliorează calităţile lor citologice de aglutinare. Acţiunea sa asupra tromboelastogramei (TGE) este netă atunci când constantele transversale sunt diminuate, ceea ce confirmă acţiunea asupra seriei trombocitare.

În insuficienţa hepatică definită prin sindromul de hiper‑2 – hiper‑ globulinemie, cu APTT diminuat şi constante transversale trombelastografice reduse, Carpenul corectează în totalitate sindromul.  

Are şi acţiune importantă în poliartrita cronică evolutivă (PCE), în unele insuficienţe hepatice asociate cu modificarea testelor sangvine şi în unele forme rare de ateroscleroză. Carpinus este un remediu indicat în poliartrita cronică evolutivă (PCE), împreună cu Vaccinium vitis idaea, asociat sau nu pe baza analizelor sângelui. În aceste stări, remediul corectează uremia, uricemia şi hipercolesterolemia. Poate fi şi un remediu valid, indicat în unele forme mai rare de ateroscleroze asociate sau complicate, cu testul de tromboplastină parţială (APTT) diminuat şi analizele sangvine modificate. Acţiunea sa asupra populaţiei trombocitare îi determină activitatea în unele forme de intoxicaţie cu trombocitopenie, în diferite forme trombocitopenice şi în unele purpure.

Organospecificitatea mugurilor de carpen pentru aparatul respirator este îndreptată asupra echilibrării funcţionării fiziologice a rinofaringelui, traheii şi mucoasei respiratorii. Este un remediu antiinflamator otorinolaringologic şi pe căile respiratorii, chiar şi în forme caracterizate prin displazii epiteliale şi mucoase. Posedă, printre altele, un tropism particular şi specific pentru mucoasele sinuzale.

Are proprietăţi antiinflamatorii, anticatarale, fluidifiante, sedative ale tusei, calmante ale iritaţiei bronhice şi cicatrizante ale mucoaselor afectate de procesele inflamatorii. Reduce spasmele căilor respiratorii primare şi are indicaţii în rinofaringitele cronice şi spastice, în traheite şi traheobronşite.

Mugurii de carpen sunt un remediu ce poate fi utilizat singur sau în alternanţă (asociere) cu alte gemoterapice, întrucât are o acţiune profundă asupra sistemului reticuloendotelial, dar nu trebuie prescris pentru perioade prea lungi.

După circa o jumătate de secol de utilizare a produsului în numeroase ţări, nu au fost observate sau înregistrate efecte secundare sau indezirabile după administrarea preparatului din muguri de Carpinus betulus; nu se cunosc reacţii adverse, contraindicaţii sau interacţiuni cu alte medicamente sau substanţe.