Suntem iar pe val, un val atât de înalt, încât ne-a măturat complet speranţele într-o normalitate în această toamnă şi iarnă. Şi cine ştie ce va mai fi anul viitor...

Din păcate, pacientele noastre pierd lupta cu boala, copiii lor nenăscuţi pier intrauterin, iar alţii se nasc prea devreme şi prea nepregătiţi pentru o viaţă în pandemia de COVID-19.

De aceea, Societatea de Obstetrică şi Ginecologie din România – societatea noastră – a lansat la 21 octombrie apelul către gravide, cărora le-am spus: „Nu amânaţi vaccinarea până după naştere! Ar putea fi prea târziu”. Bineînţeles, este vorba despre vaccinarea împotriva SARS-CoV-2. Este pe prima pagină a site-ului sogr.ro. Am dorit să fie o sinteză simplă, evident perfectibilă, care să vă ajute pe dumneavoastră în consilierea provaccinare a gravidelor.

Este evident că timpul nu mai are răbdare cu noi, cu atitudinea duplicitară sau antivaccinistă a unor colegi medici. Responsabilitatea medicală, menirea noastră de doctori, ne obligă acum să fim mult mai fermi, mult mai categorici în a le explica pacientelor noastre – chiar dacă ne răpeşte mai mult timp – DE CE TREBUIE SĂ SE VACCINEZE. Sigur că nu vom reuşi în unele cazuri, şi vom fi la fel de suportivi şi empatici şi cu gravidele acestea..., dar măcar am încercat mai mult decât până acum.

Din păcate, nu ne vom putea întâlni la Conferinţa Naţională de la Cluj, aşa cum sperasem şi ne pregătisem timp de atâtea săptămâni. Ştim însă că, în primăvara anului 2022, vom regăsi cu toţii Clujul la fel de primitor, calm şi ospitalier.

Rămâneţi sănătoşi!