Anul 2023 a început cu activităţi bogate în domeniul obstetricii şi ginecologiei. În luna aprilie, s-a desfăşurat la Bucureşti Primul Congres Naţional de Medicină Fetală şi Neonatală, care a avut 580 de participanţi, dintre care 25 de lectori internaţionali şi 110 lectori din România. Au fost organizate două cursuri hands-on şi am beneficiat de susţinerea a 35 de parteneri din industrie. Acest congres a adus împreună specialişti de obstetrică-ginecologie, medicină materno-fetală, neonatologie, medicină de familie şi rezidenţi, permiţând astfel un schimb de experienţe multidisciplinar.

Evoluţia actuală a medicinei este axată pe apariţia unor concepte medicale noi, a unor tehnici medicale şi chirurgicale complexe, deseori minim invazive, a unor molecule noi, dar şi a introducerii rapide a digitalizării în toate aceste direcţii. Mai mult decât atât, calculatoarele performante, prin intermediul inteligenţei artificiale (IA), îşi caută aplicaţii directe în medicină. Există deja softuri de recunoaştere a imaginilor, sisteme de asistenţă a chirurgului în săli de operaţie hibride, microsenzori pentru medicina online şi, mai nou, apar aplicaţii şi în domeniul nostru. Un articol al unui colectiv de la Maternitatea Filantropia şi de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti prezintă aspecte ale utilizării IA în tehnicile de reproducere umană asistată (ART). Sunt prezentate posibilităţile şi limitele actuale, precum şi domeniile în care se prevede o aplicabilitate rapidă: embriologie, diagnosticul infertilităţii, personalizarea ART şi predicţia rezultatelor. Aceste metode nu trebuie însă să afecteze aspectele etice, comunicarea cu cuplul tratat şi responsabilitatea deciziilor.

Un domeniu care în ultimul timp cunoaşte o dezvoltare a studiilor şi a aplicaţiilor clinice este corelaţia dintre sănătatea orală şi evoluţia sarcinii şi, mai nou, implicaţia acesteia în etiologia şi tratamentul infertilităţii. Articolul publicat în acest număr analizează aceste relaţii bidirecţionale între patologia gingivală şi parodontală şi infertilitate, încercând să găsească intervenţii care să poată ameliora rezultatele diagnosticului şi tratamentul infertilităţii.

O complicaţie severă a patologiei obstetricale este reprezentată de coagularea intravasculară diseminată (CID).  Articolul de tip review publicat de colectivul de cercetare al Spitalului Municipal de Urgenţă din Timişoara prezintă particularităţile etiopatogenetice ale CID în sarcină, metodele de diagnostic şi tratament specifice, precum şi un scor al CID pentru sarcină, care facilitează un diagnostic şi un tratament precoce.

Articolul de cercetare al colectivului din Craiova prezintă corelaţiile dintre aspectele citologice, colposcopice şi anatomopatologice în displaziile colului uterin şi subliniază importanţa unui management coerent în această patologie frecventă.

Necesitatea unui program de screening al cancerului de col uterin la nivel naţional, a unui sistem care să permită o urmărire integrată şi un tratament corect al acestor displazii, precum şi noutăţi în domeniul infecţiei cu HPV, al infertilităţii şi endometriozei vor fi abordate la Al V-lea Congres Naţional al Societăţii de Endometrioză şi Infertilitate Est-Europeană şi la A VIII-a Conferinţă Naţională a Societăţii Române de HPV, care se va desfăşura în perioada 15-17 iunie 2023, la Hotelul Kronwell din Braşov.

 Cu prietenie,

Prof. dr. Daniel Mureşan