Stimaţi colegi,

Activitatea editorială a Revistei de Obstetrică şi Ginecologie continuă cu subiecte interesante, utile în practica clinică, aflată în continuă evoluţie.

Primul articol analizează modul de utilizare a examinărilor imagistice în perioada sarcinii. Dacă pentru examinarea ecografică protocoalele ne sunt în mare parte cunoscute, pentru examinările ionizante de tipul CT sau în câmp ionizant, precum RMN, dar mai ales pentru utilizarea agenţilor de contrast în sarcină, este necesar să cunoaştem posibilităţile şi limitele acestora. Patologia tot mai diversă obstetricală, ginecologică şi nonginecologică asociată sarcinii şi cu care ne întâlnim în practica de zi cu zi necesită de multe ori utilizarea acestor investigaţii pentru stabilirea unui diagnostic şi a unei conduite adecvate.

În continuare, articolul „Anatomic landmarks in radical hysterectomy” prezintă o sinteză a literaturii actuale privind personalizarea limitelor anatomice excizionale în histerectomiile radicale utilizate în chirurgia cancerului de col uterin. Cunoaşterea şi respectarea acestor repere anatomice și a spaţiilor avasculare ale pelvisului asigură atingerea obiectivelor oncologice şi scade morbiditatea postoperatorie.

Continuând abordarea unor subiecte de chirurgie ginecologică, articolul colectivului de la Spitalul Clinic „Prof. Dr. Panait Sîrbu” din Bucureşti analizează metodele actuale de tratament al incontinenţei urinare de efort (IUE), comparând indicaţiile, rezultatele şi riscurile acestora pe termen scurt şi lung. Sunt prezentate recomandările forurilor profesionale internaţionale atât privind diagnosticul şi tratamentul IUE, cât şi cele privind auditul chirurgilor care le aplică.

Articolele următoare din secţiunea de ginecologie prezintă aspecte de diagnostic ecografic în endometrioza ovariană şi în endometrioza profundă, precum şi rolul ganglionului-santinelă în procesul de stadializare a cancerului endometrial, reprezentând o alternativă viabilă pentru limfadenectomia pelviană, permiţând o chirurgie minim invazivă, personalizată şi fără compromiterea rezultatelor oncologice.

Primul articol de obstetrică analizează rezultatele obstetricale la gravidele cu vârstă avansată, situaţie tot mai des întâlnită în practica zilnică, iar al doilea articol de la această rubrică detaliază managementul cazurilor cu higromă chistică izolată, bilanţul anomaliilor genetice şi şansele de evoluţie favorabilă a acestor cazuri.

Secţiunea de reproducere medicală asistată cuprinde articolul colectivului de la Craiova, care realizează un review al literaturii actuale privind rolul endometritei cronice în eşecurile repetate de implantare în procedurile de fertilizare in vitro, prezentând cele mai noi abordări în managementul acestei patologii.

 

Prof. dr. Daniel Mureşan