Concha bullosa şi mucocelul de concha bullosa – indicaţii chirurgicale endoscopice
Concha bullosa and concha bullosa mucocele – indications for endoscopic surgery
Abstract
Concha bullosa is the widely accepted name of the hyperpneumatized middle turbinate and it represents one of the most common causes of obstruction at the middle meatus. A rare clinical situation is the concha bullosa mucocele. These pathological entities determine the growth of the middle turbinate, leading to negative consequences on the nasal physiology: local obstruction, impaired mucociliary clearance, alteration of the sinus ventilation and sinus drainage, chronic inflammation. Most of the time, patients are describing the presence of a persistent headache syndrome. The surgical techniques under endoscopic control aim at solving these elements of pathology in order to improve the quality of life for these patients.Keywords
concha bullosa mucoceleendoscopic sinus surgeryRezumat
Concha bullosa reprezintă denumirea unanim acceptată pentru un cornet nazal mediu hiperpneumatizat şi una dintre cele mai frecvente cauze de obstrucţie de la nivelul meatului mediu. O situaţie clinică mult mai rar întâlnită este mucocelul de concha bullosa. Aceste entităţi patologice, prin creşterea în dimensiuni a cornetului nazal mijlociu, au consecinţe negative asupra fiziologiei nazosinuzale: obstrucţie locală, afectarea clearance-ului mucociliar, perturbarea ventilaţiei sinuzale şi a drenajului sinuzal normal, inflamaţie cronică. De cele mai multe ori, pacienţii descriu apariţia unui sindrom cefalalgic persistent. Tehnicile chirurgicale sub control endoscopic vizează rezolvarea acestor elemente de patologie, cu scopul de a îmbunătăţi calitatea vieţii pacienţilor.Cuvinte Cheie
mucocel de concha bullosachirurgie endoscopică rinosinuzalăIntroducere
Concha bullosa reprezintă denumirea unanim acceptată pentru un cornet nazal mediu hiperpneumatizat şi una dintre cele mai frecvente cauze de obstrucţie de la nivelul meatului mediu. Incidenţa concha bullosa a fost raportată la 49,3% de Fadda şi colaboratorii(1), la 42,6% de Maru şi Gupta(2) şi la 53,6% de Bolger şi colaboratorii săi(3). O situaţie clinică mult mai rar întâlnită este reprezentată de mucocelul de concha bullosa.
Ambele entităţi patologice pot duce la senzaţia de nas înfundat şi la obstrucţia parţială sau chiar totală uneori a meatului mijlociu. Acest lucru determină afectarea ventilaţiei şi a drenajului fiziologic la nivelul sinusurilor maxilare, etmoidale anterioare şi frontale sau perturbarea fluxului de aer intranazal. În plus, concha bullosa în sine poate provoca o cefalee rinogenă nesistematizată sau o senzaţie de presiune facială. Nu există o definiţie clară pentru această hiperpneumatizare şi, de asemenea, nu există un consens clar cu privire la indicaţia chirurgicală pentru această variantă anatomică a cornetului nazal mijlociu. Scopul acestei lucrări este prezentarea unor metode chirurgicale pe care le putem utiliza în cazul prezenţei unei concha bullosa, exemplificând cu un caz clinic din cazuistica proprie(4).
Din punct de vedere anatomic, cornetul nazal mijlociu poate fi împărţit în trei segmente. Inserţia sa se face, de cele mai multe ori, la nivelul bazei craniului sau al orbitei, lateral de placa cribriformă, ceea ce comportă o serie întreagă de elemente de risc anatomochirurgical, fiind necesară o atenţie sporită în abordarea acestei regiuni.
Segmentul de mijloc este torsionat lateral, ataşându-se la placa orbitală a osului etmoid (lamina papiracee) şi împarte sinusul etmoid într-un grup anterior de celule şi unul posterior. Segmentul posterior al cornetului mijlociu este orientat în plan orizontal şi se ataşează pe procesul perpendicular al osului palatin.
Cornetul nazal mijlociu poate duce la îngustarea structurală a recesului sinusului frontal, crescând astfel riscul de apariţie a sinuzitei frontale. Meatul mijlociu este o parte a complexului ostiomeatal, care este o zonă-cheie pentru funcţionarea normală a regiunii sinuzale. O funcţie specială a cornetului nazal mijlociu este direcţionarea aerului inspirat către etajul superior al foselor nazale, la nivelul epiteliului olfactiv, oferind umiditate aerului inspirat şi contribuind la aerarea sinusurilor şi la transportul mucociliar. Creşterea în dimensiuni a cornetului nazal mijlociu are o consecinţă negativă asupra fiziologiei nazosinuzale: obstrucţia locală şi clearance-ul mucociliar perturbat duc la inflamaţie cronică, respectiv la posibilitatea apariţiei unei rinosinuzite cronice maxilo-etmoido-frontale unilaterale(5).
Este cunoscut faptul că acest cornet nazal mijlociu are un rol important în funcţia olfactivă, deşi nu se cunoaşte distribuţia anatomică precisă a neuroepiteliului olfactiv. Apuhan şi colaboratorii(6) au studiat epiteliul olfactiv al concha bullosa şi au găsit mai multe celule nervoase pe o suprafaţă laterală a acesteia. Studii recente arată că mucoasa olfactivă este distribuită mai degrabă anterior şi inferior decât dorso-posterior, cum era descrisă în trecut, şi este, de asemenea, prezentă şi în epiteliul de suprafaţă al treimii medii inferioare a cornetului mijlociu. Există studii care subliniază că dimensiunea concha bullosa este importantă în apariţia simptomelor locale. Deşi nu a fost detectată nicio relaţie semnificativă între deviaţia septului nazal, dimensiunea concha bullosa şi rinozinuzită, mai multe studii au raportat că rinosinuzita a fost detectată mai frecvent în cazuri cu concha bullosa de mari dimensiuni.
O altă consecinţă a prezenţei concha bullosa sau a mucocelului conchal constă în formarea unor puncte locale de contact care pot declanşa o durere în regiunea craniană, denumită cefalee rinogenă. Inervaţia cornetului nazal mijlociu provine din ganglionul sfenopalatin şi ramurile sale, exceptând extremitatea anterioară, care este asigurată de nervul etmoidal anterior. Acest fapt poate indica rolul concha bullosa în durerile de cap rinogene.
Morgenstein(7) a descris un tip de sindrom cefalalgic determinat de cornetul nazal mijlociu, sindrom care produce un tip de durere care nu este asociat cu niciun proces infecţios al sinusurilor faciale. Morgenstein şi Krieger au introdus acest criteriu ca fiind unul suficient pentru realizarea unei intervenţii chirurgicale la acest nivel. De asemenea, nu există în prezent nicio indicaţie absolută descrisă pentru intervenţia chirurgicală, decizia fiind a medicului chirurg, în funcţie de aspectele clinice şi de modificările radiologice întâlnite.
Indicaţii chirurgicale
Managementul terapeutic chirurgical al concha bullosa sau al mucocelului de concha bullosa este recomandat dacă aceste entităţi patologice contribuie la înrăutăţirea simptomelor pacientului, la apariţia unor complicaţii locoregionale sau la afectarea calităţii vieţii acestuia. Principalul obiectiv al chirurgiei este eliminarea acestor situaţii patologice, cu scopul dezobstrucţiei meatului mediu, al asigurării ventilaţiei şi al drenajului sinuzal normal, eliminând astfel simptomele pacientului. Uneori intervenţia devine necesară ca timp operator pentru a facilita vizualizarea complexului ostiomeatal în timpul chirurgiei endoscopice funcţionale a sinusurilor paranazale. Chirurgia concha bullosa şi a mucocelului de concha bullosa are rol în ameliorarea cefaleei rinogene, de multe ori împreună cu chirurgia deviaţiei septului nazal, dacă aceasta există(8).
Tehnici chirurgicale
Există în prezent mai multe abordări pentru tratamentul chirurgical al concha bullosa, cel mai des utilizate fiind rezecţia parţială laterală sau medială, rezecţia totală sau turbinoplastia, fără a exista însă un consens clar legat de eficienţa netă, general valabilă, a vreuneia dintre aceste tehnici chirurgicale.
Prima excizie a concha bullosa a fost descrisă de Pirsig(9) şi Huizing(10), eliminând doar partea medială a zonei medii a cornetului nazal mijlociu. Motivul pentru folosirea acestei tehnici a fost să lase o suprafaţă acoperită de mucoasă în meatul mijlociu, în special ca reper. Tehnica este folosită atunci când există cazuri de obstrucţie la acest nivel, dar fără sinuzită sau alte complicaţii locale asociate. Un avantaj al acestei tehnici este posibilitatea neutilizării tamponamentului nazal, acesta nefiind necesar dacă chirurgia cornetului mijlociu nu este asociată cu cea a septului nazal. Kumral şi colaboratorii(11) au comparat rezultatele funcţionale ale turbinectomiei mediale şi ale celei laterale şi nu au găsit nicio diferenţă semnificativă între cele două tehnici. Excizia medială a chonca bullosa are avantajul prevenirii dezvoltării sinuzitei frontale prin prevenirea apariţiei sinechiilor.
Braun şi Stammberger(12) au susţinut că excizia laterală a concha bullosa este mai eficientă decât excizia medială, deoarece cornetul nazal mijlociu este ataşat medial la baza craniului şi pot apărea riscuri suplimentare derivate din această situaţie anatomică. Toate tipurile de concha bullosa au un ostium şi propriul lor transport mucociliar, iar acest ostium ar trebui să fie întotdeauna inclus în rezecţia lamelei laterale pentru a evita transportul circular persistent al mucusului. În studiul lor asupra diferitelor tehnici de chirurgie endoscopică a concha bullosa, Canon şi colaboratorii(13) au preferat rezecţia laterală a concha bullosa, această tehnică având avantajul facilitării drenării sinusului frontal în meatul mijlociu. Dezavantajul acestei tehnici este riscul de formare a sinechiilor, mai ales dacă se efectuează o chirurgie extinsă (asocierea rezecţiei septului nazal laterodeviat, drenarea unei sinuzite cronice etc.).
Har-el şi H. Slavit(14) au descris o tehnică chirurgicală a concha bullosa prin îndepărtarea numai a lamelelor mediale ale concha, păstrând mucoasa, accentul fiind pus pe prevenirea formării sinechiilor, cu o rată de apariţie a sinechiei de 6,9% (3 din 43 cazuri) la patru ani de urmărire. Singston şi colaboratorii(15) au descris o tehnică similară prin păstrarea zonei posteroinferioare şi au raportat că acest fapt reduce semnificativ aderenţele, lucru posibil prin protejarea realizată la nivelul zonelor de contact.
Cel mai puţin utilizată tehnică este excizia transversală a cornetului. Această tehnică este raportată numai de Canon(13) şi colaboratorii săi. Nu există un studiu specific care să descrie utilizarea exciziei transversale la nivelul concha bullosa.
Choby şi colaboratorii(16) nu au găsit nicio diferenţă semnificativă între rezecţia totală a cornetului nazal mijlociu şi rezecţia parţială a sa. Studiile în favoarea rezecţiei totale a cornetului mijlociu consideră că aceasta duce la scăderea riscului formării de sinechii postoperatorii şi la îmbunătăţirea drenajului sinuzal. Rezecţia cornetului nazal mijlociu poate permite o mai bună vizualizare intraoperatorie şi postoperatorie a sinusurilor paranazale. Dezavantajul său cel mai mare este pierderea reperelor chirurgicale de la acest nivel.
În ultimii ani, mai multe studii raportează că disfuncţia olfactivă este întâlnită mai puţin după tehnica de compresie şi remodelare decât cu alte tehnici. Cu toate acestea, tehnica nu poate fi aplicată pentru o concha bullosa de mari dimensiuni, care necesită rezecţie parţială. Cu toate că tehnica este uşoară şi conservatoare, există studii care au raportat o rată crescută de recurenţă. Alegerea unei anumite tehnici chirurgicale depinde şi de experienţa chirurgului în abordarea patologiei.
Caz clinic
Exemplificăm cele descrise mai sus cu un caz clinic de concha bullosa şi de mucocel de concha bullosa la un tânăr de 18 ani, fără altă patologie asociată. Pacientul s-a internat pentru un sindrom cronic de obstrucţie nazală bilaterală, senzaţie de presiune la nivelul feţei şi cefalee nesistematizată intermitentă, simptomatologie apărută de aproximativ doi ani şi care s-a accentuat progresiv. Examenul clinic ORL şi endoscopic nazal a evidenţiat o deviaţie importantă a septului nazal, cu o creastă septală anteroposterioară stângă, creşterea semnificativă în volum a porţiunii anterioare a cornetului nazal mijlociu drept, cu blocarea meatului mediu drept şi hipertrofia cornetelor nazale inferioare bilateral.
Examenul CT fără substanţă de contrast pentru regiunea nazosinuzală efectuat preoperatoriu confirmă detaliile endoscopice descrise mai sus, evidenţiind în plus o îngroşare de mucoasă la nivelul recesurilor alveolare ale sinusurilor maxilare bilateral (figura 1).
Se decide practicarea unei intervenţii chirurgicale pe cale endoscopică, sub anestezie generală, cu intubaţie orotraheală. Se evidenţiază prezenţa unei concha bullosa pe partea dreaptă, cu blocarea şi afectarea ventilaţiei meatului mediu drept (figura 2). Tehnica chirurgicală a presupus cura chirurgicală endoscopică a concha bullosa dreaptă. În cursul intervenţiei chirurgicale se constată prezenţa unui mucocel la acest nivel, cu un conţinut gleros în cantitate mare, care se evacuează în totalitate (figura 3). După drenarea mucocelului se pune în evidenţă cavitatea de la nivelul cornetului mijlociu drept (figura 4) şi se rezecă apoi porţiunea laterală a cornetului nazal mijlociu drept, cu eliberarea meatului mediu drept şi crearea posibilităţii abordului chirurgical al sinusurilor anterioare drepte (figura 5). Se efectuează cura chirurgicală endoscopică a deviaţiei de sept nazal, cu rezecţia crestei septale anteroposterioare drepte şi repoziţionarea septului nazal pe linia mediană. Afectarea ventilaţiei nazo-sinuzale bilaterale, în partea stângă, prin deviaţia de sept nazal, iar în partea dreaptă prin prezenţa atât a unei concha bullosa, cât şi a unui mucocel conchal, a determinat perturbări în funcţionalitatea normală a mucoasei de la nivelul sinusurilor maxilare, cu îngroşarea acesteia bilateral, motiv pentru care s-a practicat o antrostomie medie bilaterală sub control endoscopic.
Evoluţia pacientului a fost una favorabilă postoperatoriu, cu ameliorarea până la dispariţie a simptomatologiei.
Concluzii
Odată cu dezvoltarea tehnicilor endoscopice şi imagistice de diagnostic, importanţa unor elemente de patologie, cum ar fi concha bullosa şi mucocelul de concha bullosa, a crescut pentru practica medicală în domeniul chirurgiei rinologice. Deşi nu există un consens general în ceea ce priveşte tehnicile chirurgicale care se pot utiliza, acestea fiind alese şi în funcţie de experienţa medicului chirurg, rezultatele postoperatorii sunt favorabile în majoritatea cazurilor, dispariţia simptomatologiei contribuind la ameliorarea calităţii vieţii pacienţilor.
Bibliografie
-
Fadda GL, Rosso S, Aversa S, Petrelli A, Ondolo C, Succo G. Multiparametric statistical correlations between paranasal sinus anatomic variations and chronic rhinosinusitis. ACTA Otorhinolaryngologica Italica. 2012 Aug; 32(4):244-251.
-
Maru YK, Gupta Y. Concha bullosa: frequency and appearances on sinonasal CT. Indian Journal of Otolaryngology and Head and Neck Surgery. 1999 Dec 1;52(1):40-44.
-
Bolger WE, Parsons DS, Butzin CA. Paranasal sinus bony anatomic variations and mucosal abnormalities: CT analysis for endoscopic sinus surgery. The Laryngoscope. 1991 Jan; 101(1):56-64.
-
Ahmed EA, Hanci D, Üstün O, et al. Surgıcal techniques for the treatment of concha bullosa: A systematic review. Otolaryngol Open J. 2018; 4(1): 9-14.
-
Biggers A, Jewell T. What Is Concha Bullosa and How Is It Managed? [Internet]. 2017 August [27.06.2020]. Available from: https://www.healthline.com/health/concha-bullosa.
-
Apuhan T, Yıldırım YS, Şimşek T, Yılmaz F, Yılmaz F. Concha bullosa surgery and the distribution of human olfactory neuroepithelium. European Archives of Oto-Rhino-Laryngology. 2013 Mar 1; 270(3):953-957.
-
Morgenstein KM, Krieger MK. Experiences in middle turbinectomy. The Laryngoscope. 1980 Oct; 90(10):1596-1603.
-
Cantone E, Castagna G, Ferranti I, Cimmino M, Sicignano S, Rega F, Di Rubbo V, Iengo M. Concha bullosa related headache disability. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2015 Jul 1; 19(13):2327-2330.
-
Pirsig W. Reduction of the middle turbinate. Rhinology. 1972; 10: 103-108.
-
Huizing EH. Functional surgery in inflammation of the nose and paranasal sinuses. Rhinology Supplement. 1988; 5:5-15.
-
Kumral TL, Yıldırım G, Cakır O, Ataç E, Berkiten G, Saltürk Z, Uyar Y. Comparison of two partial middle turbinectomy techniques for the treatment of a concha bullosa. The Laryngoscope. 2015 May; 125(5):1062-1066.
-
Braun H, Stammberger H. Pneumatization of turbinates. The Laryngoscope. 2003 Apr; 113(4):668-672.
-
Richtsmeier WJ, Cannon CR. Endoscopic management of concha bullosa. Otolaryngology – Head and Neck Surgery. 1994 Apr; 110(4):449-454.
-
Har-El G, Slavit DH. Turbinoplasty for concha bullosa: a non-synechiae-forming alternative to middle turbinectomy. Rhinology. 1996 Mar; 34(1):54-56.
-
Sigston EA, Iseli CB, Iseli TA. Concha bullosa: reducing middle meatal adhesions by preserving the lateral mucosa as a posterior pedicle flap. The Journal of Laryngology and Otology. 2004 Oct 1; 118(10):799-803.
-
Choby GW, Hobson CE, Lee S, Wang EW. Clinical effects of middle turbinate resection after endoscopic sinus surgery: a systematic review. American Journal of Rhinology & Allergy. 2014 Nov; 28(6):502-507.