Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova organizează în perioada 19-24 mai Săptămâna de conştientizare a bolilor inflamatorii intestinale: „Every day is IBD Day”.


Săptămâna a debutat pe 19 mai, când, în spaţiul public din lumea întreagă se aduc în atenţia tuturor implicaţiile, problemele şi soluţiile pentru prevenţia, protejarea şi îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor IBD, se arată într-un comunicat.

Din data de 19 mai, clădirile UMF Craiova sunt luminat violet, culoarea care simbolizează acest spectru de afecţiuni.

Tocmai pentru că este vorba despre o afecţiune cu un impact sever asupra calităţii vieţii, UMF Craiova a decis să dedice o săptămână de evenimente, menite să sensibilizeze şi să atragă atenţia asupra bolii şi persoanelor afectate. Pe parcursul acestor zile, se vor organiza mai multe workshopuri, destinate specialiştilor, studenţilor, dar şi pacienţilor. De asemenea, vor fi publicate mai multe podcasturi realizate în special cu lideri de opinie din rândul pacienţilor, în aşa fel încât să sprijinim constituirea comunităţilor, dar şi fluidizarea informaţională.

UMF Craiova are şi un centru dedicat pacienţilor cu boli inflamatorii intestinale (IBD-UMFCv), care oferă şi îmbunătăţeşte accesul persoanelor cu această patologie la specialişti în gastroenterologie şi domeniile conexe şi totodată să ofere un diagnostic şi tratament individualizat şi bazat pe experienţa proprie şi ghidurile de specialitate în vigoare.

Echipa centrului include medici şi specialişti cu experienţă în îngrijirea pacienţilor cu boli inflamatorii intestinale: gastroenterologi, chirurgi, imagişti, reumatolog, dermatolog, pneumolog, farmacist clinician, psiholog, nutriţionist, asistenţi medicali specializaţi. Aceştia îşi desfăşoară activitatea în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie şi/sau Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova.

Bolile intestinale inflamatorii înseamnă apariţia unei inflamaţii la nivelul peretelui intestinal. Acestea pot debuta la orice vârstă, însă mai frecvent acest lucru se întâmplă la persoane în jurul vârstei de 15-35 de ani şi jurul vârstei de 55-65 ani. Bolile intestinale inflamatorii sunt boli extrem de complexe, a căror apariţie implică moştenirea genetică, microbiomul, dar şi funcţiile autoimune, se mai arată.


 

 

Oncolog