25 -31 mai, Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului: FABC militează pentru acces la prevenţie şi tratament
În perioada 25-31 mai este marcată în fiecare an Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului, iar anul acesta, campania EWAC se concentrează asupra viitorului prevenirii cancerului în Europa şi asupra rolului Codului european împotriva cancerului (ECAC), precum şi a rolului pe care Planul european de combatere a cancerului (#EUCancerPlan) îl joacă în prevenirea, depistarea timpurie, tratament cancerului, supravieţuire, se arată într-un comunicat al Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).
„În prezent, pacienţii oncologici din România se confruntă cu o acutizare a efectelor unei finanţări insuficiente”, se subliniază.
În acest context, FABC trage un semnal de alarmă cu privire la finanţarea suboptimală pentru tratarea bolnavilor oncologici, un număr din ce în ce mai mare de pacienţi cu cancer semnalând faptul că nu le este asigurat tratamentul în spital.
„Reamintim că pacienţii cu cancer nu au timp să aştepte şi au nevoie de tratamentul potrivit, la momentul potrivit. Apreciem eforturile care s-au realizat până acum, solicităm tuturor actorilor responsabili să continue să prioritizeze alocarea resurselor financiare necesare pentru a acorda şansa la viaţă la care are dreptul fiecare cetăţean român. Orice întrerupere a tratamentului afectează evoluţia clinică pozitivă pe care pacientul a obţinut-o anterior şi se pierd astfel vieţi, dar şi investiţiile realizate. Pentru pacienţii noi este importantă iniţierea tratamentului cât mai devreme după diagnostic astfel încât şansa la viaţă şi calitatea vieţii lor să fie maximizată’’, a afirmat Cezar Irimia, preşedintele FABC.
Este cu atât mai grav faptul că lipsa resurselor financiare face ca pacienţii să nu aibă acces la puţinele opţiuni de tratament disponibile, a subliniat preşedintele FABC.
Raportul OECD şi al Comisiei Europene arată că România are cu 48% mai multe decese în oncologie decât media europeană şi peste 20.000 de decese evitabile, pe an, din această patologie.
„FABC este deschis oricăror punţi de dialog care pot conduce la rezolvarea deficienţelor curente semnalate şi este încrezător că se vor găşi soluţii urgente şi adaptate nevoilor reale ale pacienţilor, mai ales că ne apropiem de prima rectificare bugetară a acestui an, în care speram cu toţii că pacienţii oncologici nu vor fi uitaţi”, se precizează.
A -XV -a ediţie a Conferinţei Naţionale a FABC, care se va desfăşura în Poiana Braşov in perioada 1 – 4 iunie, fiind dedicată Zilei Naţionale a Supravieţuitorilor de Cancer, va avea ca tema principala implementarea de urgenţă a legii Planului Naţional de Prevenire şi Control al Cancerului. Legea a fost promulgată în luna noiembrie 2022 şi reprezintă o oportunitate pentru a stabili paşii de urmat în apărarea şi implementarea acestui Plan.
Cancerul reprezintă a doua cauză de deces în ţara noastră. În anul 2021 numărul deceselor prin tumori a a ajuns la 46.779, iar mortalitatea cea mai frecventă pentru această clasă de boli s-a înregistrat pentru cancerul pulmonar.