În cadrul unei mese rotunde prilejuită de Ziua mondială de luptă împotriva osteoporozei – marcată anual pe 20 octombrie - , preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan, a afirmat că trebuie dezvoltat un program naţional de prevenire, combatere şi tratament al acestei boli.


În opinia preşedintelui CNAS, este necesar un registru naţional de osteoporoză, informează Agerpres.

„Cred că trebuie dezvoltat acest program naţional de prevenire, combatere şi tratament al osteoporozei. Tocmai pentru că s-au evidenţiat o serie de imperfecţiuni în ceea ce priveşte cunoaşterea traseului exact al pacientului. Cred că ne va ajuta şi pe noi foarte mult în luarea deciziei un registru naţional de osteoporoză. Pentru că, într-adevăr, începe să devină o maladie cu impact şi nu numai social, dar şi economic”, a declarat Adela Cojan, în cadrul unei dezbateri de specialitate.

Preşedintele CNAS s-a referit la evoluţia noilor tehnologii şi la necesitatea cuprinderii lor în buget.

„Înţeleg că au fost descoperiţi şi markeri genetici care să ateste riscul de osteoporoză, şi atunci şi noi o să fim atenţi cu evoluţia acestor noi tehnologii, astfel încât să le putem cuprinde atât cât poate bugetul României în partea de finanţare”, a afirmat Adela Cojan.

Preşedintele CNAS a participat la masa rotundă cu titlul „Traseul pacientului cu osteoporoză - de la prevenţie la management de excelenţă”, organizată de Societatea Română de Endocrinologie, în contextul Zilei mondiale de luptă împotriva osteoporozei.

 




Alergologia