Preşedintele Comisiei pentru sănătate din Senat, Adrian Streinu-Cercel, doreşte alocarea unui fond special în vederea testării pentru hepatită B, C şi HIV.


„Medicii de familie au posibilitatea să testeze pentru hepatită B şi hepatită C şi mi-aş dori ca acest lucru să fie făcut în mod susţinut şi ca fiecare medic de familie să îşi propună ca, într-un termen de doi ani, maxim trei ani de zile, toate persoanele de pe liste să fie testate. Pentru asta însă au şi ei nevoie de un ajutor. Şi ajutorul ar trebui să vină de la CNAS sau de la Ministerul Sănătăţii prin alocarea unui fond special pentru testarea pentru hepatită B, C şi, nu în ultimul rând, şi pentru HIV”, a spus Adrian Streinu-Cercel, în cadrul unei conferinţe organizate de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice.

Potrivit preşedintelui Comisiei pentru sănătate din Senat, România a fost prima ţară din lume care, în 2001, a asigurat accesul neîngrădit la terapie antiretrovirală. „Dacă s-a putut în 2001, nu văd de ce nu s-ar putea face în 2023 – 2024”, a subliniat senatorul, citat de Agerpres.

El a adăugat că aceste virusuri ar trebui să reprezinte un întreg în cadrul unui program naţional de sănătate publică, deoarece afectează pe toată lumea direct sau indirect.

Senatorul a amintit că există o prevedere legală, pe care a susţinut-o, potrivit căreia persoanele neasigurate beneficiază de aceleaşi drepturi ca şi persoanele asigurate în ceea ce priveşte programele naţionale de sănătate publică.
 

 

 

Oncolog