Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, şi secretarul de stat, dr. Alexandru Rogobete, participă la una dintre cele mai importante întâlniri de nivel înalt - Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, care are loc la New York.


Şefi de stat şi de guvern au participat la plenarele şi comitetele de discuţii dedicate accesului universal la servicii de sănătate, eliminării tuberculozei până în anul 2030 şi pregătirilor statelor membre în caz de criză sanitară.

Intervenţiile ministrului Sănătăţii au fost făcute în adunarea generală şi în comitetele privind accesul universal la servicii de sănătate şi cele legate de combaterea tuberculozei. De asemenea, ministrul Rafila a fost desemnat să conducă comitetul la nivel înalt al Adunării Generale ONU dedicat tuberculozei, se arată pe pagina de Facebook a ministerului român de resort.

Tuberculoza rămâne o problemă de sănătate publică la nivel global cu zeci milioane de cazuri noi şi peste 1.6 milioane de decese anual.

„Programul Naţiunilor Unite, STOP-TB, condus la nivel global de compatrioata noastră, Dr. Lucica Diţiu, a făcut progrese remarcabile. Tinta este de a reduce numărul de cazuri cu 80% şi mortalitatea cu 90% la nivel global”, se mai arată.

În România, dezvoltarea prevenţiei, depistarea activă a cazurilor în comunităţile vulnerabile s-a intensificat în ultimii doi ani, se precizează.

Tot în cadrul vizitei în SUA, cei doi demnitari vor continua discuţiile cu reprezentanţii Departamentului de Justiţie al Statelor Unite ale Americii şi cei ai FBI pentru semnarea unui memorandum de colaborare cu Ministerul Sănătăţii pentru reducerea practicilor de corupţie în proiectele gestionate cu fonduri internaţionale, se arată într-un comunicat al ministerului.

În document se reaminteşte că la Timişoara a avut loc primul eveniment despre practici anticorupţie în achiziţiile publice din domeniul sănătăţii, dintr-o serie de şase, la care au participat reprezentanţi ai FBI şi ai Departamentului de Justiţie din Statele Unitate ale Americii.

 




Ginecologia (1)