Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat joi că a aprobat utilizarea ca doză booster a unui vaccin anti-COVID-19 de nouă generaţie, dezvoltat de compania franceză Sanofi şi partenerul său britanic GSK. Serul ţinteşte varianta Beta a SARS-CoV-2, dar a furnizat rezultate pozitive şi împotriva variantei Omicron în cadrul studiilor clinice.


Vaccinul, denumit VidPrevtyn Beta, va putea fi administrat ca doză booster acelor persoane de peste 18 ani care au primit deja schema primară de vaccinare, bazată pe alte seruri anti-COVID-19 autorizate pe piaţa europeană, precum vaccinurile cu ARN mesager dezvoltate de Pfizer şi Moderna şi cele cu vector viral dezvoltate de AstraZeneca şi Johnson&Johnson, au precizat reprezentanţii EMA într-un comunicat preluat de AFP şi Agerpres.

Potrivit Reuters, vaccinul autorizat de EMA are la bază proteine obţinute în laborator de Sanofi şi un ingredient adjuvant furnizat de GSK, care creşte reacţia imunitară.

Vaccinul Sanofi-GSK conţine proteine aflate la suprafaţa variantei Beta a noului coronavirus. Tulpina Beta ce a fost identificată pentru prima dată în Africa de Sud la jumătatea anului 2020.

După analizarea rezultatelor furnizate de studiile clinice, EMA a anunţat că o doză booster de VidPrevtyn Beta este cel puţin la fel de eficientă ca o doză a vaccinului Pfizer-BioNTech în ceea ce priveşte restaurarea protecţiei împotriva COVID-19.

Cercetările pentru un vaccin anti-COVID întreprinse de Sanofi şi GSK, doi dintre cei mai mari producători de vaccinuri din lume, au fost amânate de mai multe ori.

Vaccinul lor candidat din prima generaţie nu a produs nivelul dorit de protecţie la persoanele vârstnice. Apoi, cei doi parteneri s-au orientat spre combaterea variantei Beta a noului coronavirus, o decizie care a necesitat cercetări suplimentare, care au durat mai multe luni.

 

 

ORL