Procedura de aprobare de către Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a vaccinului rusesc anti-COVID-19 Sputnik V a fost suspendată pe termen nedefinit, din cauza lipsei de contacte cu oficialii din Rusia, a anunţat un reprezentant al instituţiei europene.


„În prezent, nu există nicio activitate comună şi nu avem niciun contact cu autorităţile ruse”, a declarat Fergus Sweeney, directorul departamentului de studii clinice din cadrul EMA, citat de dpa şi Agerpres. „Nu anticipăm o reluare a procedurii în viitorul apropiat”, a adăugat el.

Sputnik V a fost primul vaccin lansat pe piaţă împotriva SARS-CoV-2. Cu toate acestea, întrebări legate de eficacitatea lui şi o serie de nereguli în procesul său de autorizare în Rusia au creat controverse în jurul serului, iar alte vaccinuri anti-COVID, lansate la multe luni după Sputnik V, au fost deja aprobate şi sunt utilizate pe scară largă în Uniunea Europeană.

EMA a început să examineze specificităţile vaccinului Sputnik V în urmă cu un an, ca parte a procesului său de autorizare a unor produse medicale. Procedura implică examinarea datelor medicale obţinute din studii şi teste, chiar dacă nicio cerere oficială privind autorizarea în UE nu a fost depusă. Principiul general este acela de a accelera procedura de autorizare.

Evaluarea vaccinului Sputnik V a fost amânată de mai multe ori din cauza absenţei unor date medicale importante.

Serul rusesc a fost autorizat pentru utilizare în Rusia şi în mai multe ţări care nu fac parte din Uniunea Europeană.




Farmacist