Managerul general al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Alis Grasu, a declarat, în timpul manifestărilor organizate la Iaşi cu prilejul Zilei Naţionale a Ambulanţei, că parcul auto al serviciilor judeţene de ambulanţă din ţară este depăşit şi că există un deficit de 43,34% de personal şi de 55,5% de medici.


În anul 2021, intervenţiile serviciilor judeţene de ambulanţă şi din Bucureşti-Ilfov au fost realizate cu un personal format din 12.733 de persoane, numărul fiind mai mic faţă de 22.780 de posturi care se cuvin conform normativului aprobat prin Ordinul Ministrului Sănătăţii 1778/2006, a declarat Alis Grasu, citată de Agerpres.

„Domnilor, medicină fără medici nu se poate. (...) Eu îmi doresc pentru dumneavoastră toţi, pentru noi toţi, ca serviciile de ambulanţă să aibă personal suficient numeric, raportat la cerinţele populaţiei, bine pregătit, disciplinat, altruist, empatic, într-un cuvânt oameni adevăraţi cărora le pasă de semenii lor aflaţi în suferinţă şi, nu în ultimul rând, dotare corespunzătoare cu ambulanţe noi şi performante (...) şi centre de pregătire pentru personalul din serviciile de ambulanţă”, a mai spus Alis Grasu.

Serviciile judeţene de ambulanţă se confruntă şi cu probleme tehnice -  mai mult de jumătate din autospecialele de la Serviciul Public de Ambulanţă îndeplinesc condiţii de casare.

„În 2021, numărul de ambulanţe funcţionale a fost de 2.358. Raportat la numărul de mijloace de transport, au fost 1.498 de intervenţii pentru fiecare maşină. De notat, lucrăm cu un parc de ambulanţe învechit. În 2021 au fost 3.903.697 cazuri la care au intervenit ambulanţierii din toată ţara, ceea ce înseamnă o medie zilnică de 10.695 de intervenţii”, a mai precizat Alis Grasu.

Sursă foto: Facebook Ministerul Sănătăţii - România

 

Medic