Campaniile de testare pentru hepatitele virale derulate prin Proiectul LIVE(RO)-2 SUD au oferit şansa a peste 137.000 de persoane să afle dacă sunt sau nu infectate cu unul dintre virusurile hepatitice B/D sau C. Cei peste 350 de medici de familie din cele 10 judeţe unde programul de screening s-a derulat până în prezent au reuşit să ajungă la pacienţi care alfel nu ar fi ştiut că sunt pozitivi.


Prin campaniile de screening derulate au fost depistaţi 2.967 de pacienţi având infecţia cu virusul hepatitic B sau C, se arată într-un comunicat. Dintre aceştia, aproape 2.200 au beneficiat deja de investigaţii medicale specifice şi analize medicale într-unul dintre Centrele de Prevenţie înfiinţate prin proiect din cadrul Institutului Clinic Fundeni, Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti sau Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova.  Campaniile de testare s-au derulat în judetele Argeş, Dolj, Olt, Dâmboviţa, Mehedinţi, Prahova, Giurgiu, Teleorman, Vâlcea şi Ialomiţa, atât în cabinetele de medicină de familie afiliate, dar şi în cadrul unor campanii locale de testare în zone greu accesibile sau în zone în care nu există medici de familie afiliaţi.

În cadrul Caravanelor de Stadializare şi Testare se oferă posibilitatea  continuării investigaţiilor medicale specifice pacienţilor depistaţi pozitivi în cadrul proiectului, care nu au reuşit sa ajungă într-unul dintre Centrele de Prevenţie.

 „Astfel, cu puţin înainte ca proiectului să se alăture şi medicii de familie din judeţele Gorj şi Călăraşi, obiectivul asumat al Proiectului de a testa 140.000 de persoane până la finele anului 2023 este foarte aproape de a fi atins, până în prezent fiind testate 137.442 de persoane”, se precizează în document.

Programul de screening continuă, fiind în acest moment în derulare în judetele Giurgiu, Teleorman, Ialomiţa şi Vâlcea  urmând ca, în luna martie să fie lansate campaniile de testare în judeţele judeţele Gorj şi Călăraşi.

„Prin eforturile considerabile ale partenerului oficial al proiectului, Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS) şi al echipelor medicale complexe din cadrul Centrelor de Prevenţie de la Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti şi Spitalului Clinic de Urgenta Craiova au beneficiat de investigaţii şi analize medicale de specialitate  2.186 de pacienţi din cei 2.967 depistaţi pozitiv în cadrul programului de screening”, se subliniază.

În cadrul Proiectului LIVE(RO)-2 SUD, au fost testate 85.674 de femei şi 51.768 de bărbaţi. Aproape 45% dintre persoanele testate au fost din categoria 25-54 de ani, în timp ce din segmentul de vârstă peste 54 de ani au fost jumătate dintre cei testaţi, restul (puţin peste 5%) fiind din rândul persoanelor între 18 şi 25 de ani. Datele scot în evidenţă numărul mare al persoanelor încadrate în grupurile vulnerabile care au beneficiat de programul de screening, astfel peste 76% din numărul persoanelor testate au domiciliul în din mediul rural.

Până acum cea mai mare prevalenţă raportată la numărul celor testaţi se observă în judeţul Vâlcea (3,27%), urmat de Dâmboviţa (2,45%) şi Argeş. La polul opus, cu date de prevalenţă mai scăzute aflându-se judeţele Ialomiţa (1,69%), Giurgiu (1,79%) şi Prahova (1,88%). 

Datele obţinute până în prezent evidenţiază modificări importante în prevalenţa şi profilul infecţiilor virale B şi C în populaţia României şi vor avea o contribuţie majoră la elaborarea strategiilor de sănătate publică, precum şi la resetarea Planului—Cadru Naţional pentru Controlul Hepatitelor Virale şi atingerea obiectivelor asumate în acord cu Strategia Sectorială a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în acest domeniu.

Toate persoanele testate sunt înregistrate în Sistemul Electronic de Evidenţă a Screeningului, elaborat în acest scop de către Institutul Clinic Fundeni şi Institutul Naţional de Sănătate Publică, în cadrul unui proiect anterior, LIVE(RO)1.

Proiectul „LIVE(RO)2-SUD: Program regional de prevenire, screening şi diagnostic al pacienţilor cu boli hepatice cronice secundare infecţiilor virale cu virusuri hepatice B/D şi C” este implementat de Institutul Clinic Fundeni FUNDENI în parteneriat cu Asociaţia Română Anti SIDA – ARAS.





Oncolog