Fundaţia Română a Inimii a lansat Programul „Alegerile majore care pot salva vieţi”, în cadrul căruia propune un model de scrisoare medicală personalizată care să fie eliberată la externarea pacienţilor cu infarct miocardic şi în care să se specifice ţintele de atins pentru LDL-colesterol, precum şi asumarea acestora de către medici şi pacient.


Proiectul este dedicat centrelor care fac parte din Programul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut derulat de Ministerul Sănătăţii. În primă etapă, din acest program fac parte Clinica de Cardiologie a Spitalului Universitar de Urgenţă din Bucureşti, Centrul de Cardiologie din Craiova, Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” din Iaşi, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş şi Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara, informează Agerpres.

 

Parteneriat pentru viaţă

 „Utilizarea unei scrisori medicale personalizate la externarea pacienţilor cu infarct miocardic, cu specificarea ţintelor de atins pentru LDL-colesterol, precum şi cu asumarea acestora, nu doar de către medicul cardiolog, ci şi de către pacient şi de către medicul de familie va reprezenta un succes important, într-un parteneriat pentru viaţă”, a declarat preşedintele Fundaţiei Române a Inimii, prof. dr. Dragoş Vinereanu, într-o conferiţă de presă.

Conform datelor făcute publice de fundaţie, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate din ţara noastră, cu peste 50% din totalul deceselor înregistrate.

La fiecare 30 de minute, un român moare de infarct miocardic, iar România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la decesele de cauze prevenibile şi tratabile, conform Stării Sănătăţii în Uniunea Europeană în 2023.

Fundaţia Română a Inimii subliniază că, pe lângă tratamentul intensiv al fiecărui factor de risc cardiovascular, scăderea cât mai rapidă a LDL-colesterolului, cu atingerea ţintelor în cel mult 12 săptămâni, la pacienţii ce au suferit un infarct de miocard, reduce rata de complicaţii cardiovasculare şi creşte supravieţuirea.

Potrivit statisticilor, în România, doar 9% dintre pacienţii cu factori de risc cardiovascular ating ţinta pentru LDL-colesterol, conform rezultatelor unui studiu comunicat recent la Congresul European de Ateroscleroză. În acelaşi timp, Registrul Suedez (SWEDEHEART) arată că 80% dintre pacienţii cu infarct miocardic acut au nevoie de cel puţin două medicamente pentru atingerea ţintelor de LDL-colesterol (jumătate dintre ei au nevoie de trei medicamente).

 În aceste condiţii, Fundaţia Română a Inimii propune implementarea modelului optimizat de scrisoare medicală şi propune pacienţilor ce au suferit un infarct miocardic o serie de paşi de urmat după externarea din spital.

 

Instrument de responsabilizare

Dr. Rodica Tănăsescu, vicepreşedinte al Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti, a subliniat, în conferinţa de presă, că acest gen de scrisoare medicală dedicată este un instrument de responsabilizare a pacientului, ce îl conduce pe acesta la o mai bună înţelegere a ceea ce înseamnă un anume nivel de colesterol, cu ce medici trebuie să lucreze, ce medicamente trebuie să ia şi cum anume.

„Putem prescrie medicamente de bună calitate, care sunt compatibile cu ceea ce se întâmplă în ţările de vest ale Europei sau în Statele Unite. Important este să ne convingem pacienţii că ele trebuie luate, permanent, toată viaţa, împreună cu câteva schimbări legate de stilul de viaţă”, a explicat dr. Tănăsescu.

Fundaţia Română a Inimii a fost înfiinţată de către medici cardiologi din România, membri ai Societăţii Române de Cardiologie, pentru a implementa strategia naţională în domeniul prevenţiei bolilor cardiovasculare şi de a susţine campaniile de sănătate a populaţiei.

La scurt timp de la înfiinţarea sa în luna mai a anului 2010, Fundaţia Română a Inimii a devenit afiliată a European Heart Network (EHN), principalul for de lobby în domeniul sănătăţii pe lângă Parlamentul European şi autoritate reprezentativă sub aspectul prevenţiei bolilor cardiovasculare, cu sediul la Bruxelles.

 



 

Alergologia