Un focar de pneumonie provocată de bacteria Legionella, asociat unei clinici din Tucuman - o provincie din nord-vestul Argentinei - a făcut alte două victime, ridicând bilanţul la şase morţi într-o săptămână.


Cea de-a şasea victimă este un bărbat de 81 de ani care prezenta comorbidităţi şi era spitalizat în stare gravă, fiind plasat sub asistenţă respiratorie, a precizat ministerul argentinian al Sănătăţii, într-un comunicat preluat de AFP şi Agerpres.

În cursul zilei de duminică, acelaşi minister a anunţat decesul unui alt pacient, un bărbat de 64 de ani, care prezenta şi el comorbidităţi.

Din data de 18 august s-a înregistrat un total de 11 decese, asociate unei clinici private din San Miguel de Tucuman, capitala provinciei Tucuman.

Majoritatea bolnavilor fac parte din personalul sanitar, iar o altă persoană bolnavă este o pacientă de 70 de ani care a suportat intervenţii chirurgicale în aceeaşi clinică.

Originea acestor pneumonii bilaterale grave a atras atenţia corpului medical local, cu atât mai mult cu cât examenele iniţiale au eliminat ipotezele privind COVID-19, gripa şi hantavirusul drept cauze ale îmbolnăvirilor.

Mai multe probe medicale au fost trimise la Institutul Malbran din Buenos Aires, o referinţă naţională în materie de boli infecţioase.

Sâmbătă, ministrul argentinian al Sănătăţii, Carla Vizzotti, a anunţat că agentul bacterian în cauză este probabil Legionella pneumophila.

Legioneloza este o infecţie pulmonară gravă de origine bacteriană, iar infectarea se poate face pe cale respiratorie, prin inhalarea bacteriei din apă ori prin aerul condiţionat, a reamintit ministrul argentinian.

Preşedintele Colegiului medical din provincia Tucuman, Hector Sale, a subliniat săptămâna trecută că patologia observată de medici este „agresivă”, dar că că nu ar fi vorba despre o boală care determină  transmitere bacteriană de la o persoană la alta, întrucât „contacţii apropiaţi ai acestor pacienţi nu prezintă niciun simptom”.

 

 

ORL