Între 8 şi 10 Decembrie 2022 se desfăşoară Conferinţa Interdisciplinară NefroCarDia, ediţia a şaptea, organizată de Asociaţia de Medicină Interdisciplinară Timişoara. Vor prezenta lucrări privitor la nefrologie, diabet şi segmentul cardiovascular 30 de lectori – specialişti clinicieni şi cadre didactice, în contextul prezenţei unei patologii specifice tot mai complexe şi care afectează un procent crescut din populaţie.


Conform studiilor „PREDATORR” – Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice,  „SEPHAR”  – Societatea Română de Hipertensiune şi din comunicările Centrului pentru prevenirea şi controlul bolilor CDC, reiese că România, la o populaţie de 19 milioane, are 11,6 % diabetici. Dintre aceştia, 40% dezvoltă boală cronică de rinichi (BCR), se arată într-un comunicat. 

Dintre hipertensivi – care reprezintă 44,9% din populaţie -  24% dezvoltă BCR, iar dintre persoanele cu vârsta de peste 65 de ani – 16% din populaţie – 28% fac boală cronică de rinichi.

„Aşadar, cel puţin 10% din populaţia României suferă de boală cronică de rinichi (BCR), adică 1.900.000 de români trăiesc cu probleme renale  şi o mare parte dintre aceştia au şi boală cardiovasculară, întrucât BCR este cel mai important factor de risc cardiovascular”, se subliniază în comunicat.

Boala cerebrovasculară la pacientul cu boală cronică de rinichi, tratarea anemiei la pacienţii cu insuficienţă cardiacă, terapiile în cancer  şi efectele secundare, opinia cardiologului în boala cronică de rinichi, managementul bolii renale diabetice sunt câteva dintre temele abordate.

Cele trei zile ale conferinţei cuprind sesiuni de comunicări şi prezentări interactive de cazuri din experienţa clinică curentă.

Conferinţa este girată de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” Timişoara, împreună cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” (SCJUPBT).

„Apreciem participarea colegilor şi organizăm cu bucurie astfel de intâlniri, deoarece beneficiarul lucrărilor de cercetare şi de analiză din practica clinică medicală este pacientul. Afecţiunea sa poate fi şi este tratată interdisciplinar deoarece multe dintre efectele bolii sunt resimţite şi de alte organe din corp. Vrem să găsim căi potrivite de tratament şi o modalitate de prevenţie medicală, uşor de comunicat pacientului”, a declarat prof.univ.dr. Adalbert Schiller, şeful clinicii de Nefrologie din SCJUPBT.





Oncolog