Lucica Diţiu, medic specialist în boli pulmonare şi cercetător, director al Parteneriatului Global pentru Oprirea Tuberculozei al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a declarat, cu ocazia unei festivităţi în care i-a fost conferit titlul de „Cetăţean de onoare al municipiului Buzău”, că România ocupă primul loc din Uniunea Europeană (UE) în ceea ce priveşte numărul de pacienţi bolnavi de tuberculoză.


Potrivit reprezentantului ONU, cazurile de tuberculoză din România au scăzut în ultimii ani, dar continuă să rămână la un nivel ridicat.

„Din păcate, în România se găseşte cel mai mare număr de cazuri de persoane cu tuberculoză din Uniunea Europeană. Acum vreo 15 ani erau în jur de 30.000 de cazuri, de departe cele mai multe din UE şi acum continuăm să fim pe primul loc, avem vreo 13.000 - 14.000 de cazuri, inclusiv în judeţul Buzău şi din nou continuăm să fim de departe pe primul loc. Ca şi raportate la suta de mii de locuitori, ne putem compara cu Kazahstan, Uzbekistan, Tajikistan, Filipine”, a declarat cercetătorul Lucica Diţiu, citată de Agerpres.

Pentru reducerea numărului de îmbolnăviri, a precizat specialistul, este nevoie de prevenire, de un program naţional de control al tuberculozei şi de proiecte pe care administraţiile locale pot să le desfăşoare inclusiv cu ajutorul unor fonduri puse la dispoziţie de Naţiunile Unite.

„Eu conduc o organizaţie care se numeşte STOP TB Partnership a Naţiunilor Unite în Geneva. Derulăm în jur de 300 de milioane de euro pe an, bani pe care îi oferim ţărilor cu cazuri numeroase de tuberculoză. Avem parteneriate cu oraşe mari precum Mumbai, Seul, Johannesburg. Am încercat la Bucureşti, nu prea a mers, şi o să încerc la Buzău. Cinci - şapte milioane de dolari pe an ar putea accesa un astfel de oraş”, a mai precizat cercetătorul român.

 

 


Alergologia