Avocatul Poporului cere explicaţii Ministerului Sănătăţii în cazul tinerilor medici şi farmacişti care au promovat examenul de rezidenţiat, dar cărora nu le-au fost confirmate titlurile de medic, medic dentist sau farmacist, se arată în comunicatul de presă remis de Avocatul Poporului vineri.

În comunicatul de presă se face referire la cazul unui tânăr medic ajuns şomer în luna decembrie după ce i s-a terminat perioada de pregătire, iar diploma de specialist nu i-a fost eliberată încă. Despre acest caz a povestit pe Facebook dr. Dan Grigorescu, şeful Secţiei de Chirurgie Plastică de la Spitalul Judeţean Braşov, unde tânărul medic a lucrat pe perioada rezidenţiatului:

”Şeful secţiei prezenta pe pagina personală de Facebook cazul unui tânăr care a fost medic rezident de chirurgie plastică până în 31 decembrie 2017, când i s-a încheiat perioada de 5 ani de pregătire stabilită oficial pentru a deveni medic specialist, obţinând la examenul de specialitate nota 9,11, dar care acum este şomer. În absenţa diplomei de medic specialist, care nu i-a fost încă eliberată nici la două luni de la susţinerea examenului, nu se poate înscrie nici în Colegiul Medicilor, pentru a obţine autorizaţia de liberă practică care i-ar permite să se înscrie la concursurile organizate de spitale”, se arată în comunicatul de presă.

Aceeaşi sursă precizează că la concurs se pot prezenta doar medici şi farmacişti care ”au efectuat integral programul de pregătire şi au obţinut diploma eliberată de instituţiile de învăţământ superior cu facultăţi de medicină, medicină dentară şi farmacie. Prin excepţie de la prevederile alin. (4), la examen se pot prezenta şi rezidenţi aflaţi în ultimele 6 luni dinaintea finalizării integrale a pregătirii, pe baza propunerii coordonatorului sau directorului de program de rezidenţiat şi numai cu aprobarea ministrului sănătăţii, cu obligaţia finalizării de către aceştia a programului de pregătire”.

 

Sursa: Agerpres