Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” (SUUMC)/ Secţia Clinică Gastroenterologie şi Laboratorul de Endoscopie digestivă diagnostică şi terapeutică organizează Bucharest Pancreatic Fest 2023, în parteneriat cu Asociaţia Română pentru Patologia Pancreatică, Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie, Societatea Română de Endoscopie Digestivă şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Dr. Carol Davila”.


Evenimentul are loc în zilele de 8 şi 9 septembrie şi reuneşte Cursul de patologie pancreatică cu participare internaţională şi Workshop-ul – Rolul practic al ecoendoscopiei, manifestări ştiinţifice aflate la cea de-a X-a şi, respectiv, a XI-a ediţie. Abordează, ca în fiecare an, oportunităţile şi perspectivele de diagnostic şi tratament în domeniul oncologiei digestive, precum şi dezvoltarea programelor pilot de cercetare-dezvoltare şi inovare în domeniu, se arată îmtr-un comunicat.

 

Personalităţi medicale din lume

Evenimentul beneficiază de expertiza unor mari personalităţi medicale şi academice din centre de profil din străinătate, dintre care se menţionează: prof. dr. HEGYI PETER, membru al Academiei de Ştiinţe din Ungaria, director al Centrului de Medicină Translaţională al Universităţii Semmelweis din Budapesta, prof. dr. SANTO ERWIN, şeful Departamentului de Gastroenterologie şi Bolile ficatului, Tel Aviv Medical Center, prof. dr. VILMANN PETER, profesor în cadrul Compartimentului de Endoscopie gastrointestinală, Departamentul de Chirurgie, al Spitalului Universitar Herlev şi Gentofte, Universitatea din Copenhaga, prof. dr. RADU ŢUŢUIAN, Spital Tiefenau Inselgruppe, Berna, prof. dr. ROBERT HAWES, profesor de gastroenterologie, Orlando Digestive Health Institute, University of Central Florida College of Medicine, Florida.

Organizatorii au conceput un program dinamic, în care conferinţele vor alterna cu demonstraţiile în direct, transmise din Laboratorul de Endoscopie Digestivă diagnostică şi terapeutică al SUUMC, în sala de conferinţe Magnolia, Hotelul Crowne Plaza, Bucureşti.

 

Tratament în echipă multidisciplinară

„Cancerul pancreatic reprezintă una dintre cele mai mortale forme de cancer, atât prin prezentarea tardivă la medic cu forme ce nu mai prezintă indicaţie de tratament curativ, dar şi prin lipsa metodelor de diagnostic precoce. În ciuda evoluţiei în pancreatologie prin perfecţionarea tehnicilor de diagnostic, apariţia imunoterapiei şi îmbunătăţirile din chirurgia pancreatică, supravieţuirea la 5 ani este sub 10%”, se precizează în comunicat.

Studiile de specialitate au reliefat că riscul de cancer pancreatic este crescut direct proporţional cu vârsta, rareori diagnosticat înaintea vârstei de 55 de ani. Incidenţa maximă este între 65 şi 69 pentru bărbaţi, respectiv 75 şi 79 pentru femei. Cancerul pancreatic este mai frecvent întâlnit în ţările dezvoltate, cel mai probabil datorită accesibilităţii crescute a metodelor de diagnostic şi tratament. Supravieţuirea la 5 ani pentru boală metastatică este de 2,9%, 12,4% pentru boală regională şi 37,4% pentru boală localizată. 80% din pacienţii nou diagnosticaţi au formă metastatică, iar dintre cei operabili 80% vor prezenta metastaze locale sau la distanţă.

Cancerul pancreatic reprezintă o problemă majoră de sănătate din cauza agresivităţii sale şi dificultăţii stabilirii diagnosticului precoce. Adenocarcinomul pancreatic (ADCP) este cea mai frecventă formă de cancer pancreatic, fiind unul dintre subiectele abordate în cadrul evenimentului nostru. Diagnosticul de ADCP este realizat predominant prin intermediul explorărilor imagistice şi endoscopice (ecoendoscopia), întrucât tabloul clinic şi investigaţiile de laborator sunt prea puţin specifice la momentul actual.

Tratamentul se face în echipă multidisciplinară, însă întrucât majoritatea pacienţilor se prezintă la spital în forme avansate, tratamentul fiind predominant paleativ, ecoendoscopia a devenit esenţială în diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor pancreatice. Aceasta oferă informaţii suplimentare cu ajutorul modulelor integrate: elastografie, utilizarea modulului Doppler color, folosirea substanţei de contrast şi mai ales oportunitatea efectuării biopsiei sau puncţiei fin aspirative. Posibilitatea de a preleva ţesut tumoral prin manevră minim invazivă (puncţie fin aspirativă sau puncţie fin bioptică) este importantă atât pentru diagnosticul şi prognosticul ADCP, cât şi în domeniul cercetării, oferind posibilitatea testării moleculare a probelor tisulare.

Obiectivul manifestării ştiinţifice vizeză creşterea calităţii vieţii pacienţilor diagnosticaţi cu afecţiuni din sfera gastroenterologiei, prin punerea la dispoziţie a celor mai bune servicii medicale oferite de sistemul public de sănătate.





Medic