Aflat la cea de-a patra ediţie, ,,International Medical Students’ Congress of Bucharest” (IMSCB) este un proiect ce îşi propune să creeze un mediu educaţional aparte, care să contureze şi să întreţină o relaţie strânsă între lumea medicală autohtonă şi cea internaţională. În condiţiile restrictive impuse de actuala pandemie de COVID-19, anul acesta, evenimentul s-a derulat în perioada 9-13 decembrie, în format exclusiv online şi a reunit 720 de participanţi, se arată într-un comunicat de presă.


Cunoscut iniţial drept „Congresul Naţional pentru Studenţi şi Tineri Medici”, organizat pentru prima dată în 1997, proiectul a căpătat caracter internaţional în urmă cu patru ani, oferind atât studenţilor români, cât şi celor de peste hotare acces la evenimente ştiinţifice de calitatite, susţinute de speakeri renumiţi.

„Contextul epidemiologic actual a făcut imposibilă desfăşurarea evenimentului în format fizic, dar datorită eforturilor şi dedicării echipei de organizare, formată din membri ai Societăţii Studenţilor în Medicină din Bucureşti (SSMB), congresul a fost reinventat sub forma unei platforme educaţionale online. În acest fel, se menţine tradiţia proiectului de a asigura studenţilor acces la noutăţile captivantului univers medical, teorii şi practici revoluţionare dar şi oportunitatea de a-şi descoperi pasiunea”, a declarat Cristian Persu, preşedintele Societăţii Studenţilor în Medicină din Bucureşti (SSMB).


Etapele diagnosticării, din faţa monitorului

Pentru a oferi participanţilor o experienţă cât mai apropiată de realitate, proiectul a introdus o serie de modificări inovative, susţinute de progresul tehnologic recent.

„Astăzi, The International Medical Students’ Congress of Bucharest a devenit un simbol al studenţilor medicinişti aflaţi la începutul drumului dedicat cu nobleţe societăţii prin tot ceea ce înseamnă în ansamblul său medicina, iar pentru eforturile lor susţinute de a duce mai departe tradiţia acestui eveniment deosebit, chiar şi în aceste condiţii grele, impuse de pandemia de COVID-19, nu pot decât să îi felicit atât în nume personal, cât şi al întregii comunităţi academice a Universităţii noastre”, a declarat prof. dr. Viorel Jinga, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

Toate evenimentele ştiinţifice au fost pre-înregistrate la o rezoluţie profesională 4K, permiţând vizualizarea lor în detaliu chiar şi pe ecrane de mari dimensiuni. De asemenea, IMSCB a lansat în premieră un concept de workshop interactiv: clasicul caz clinic este adaptat interfeţei virtuale, astfel încât participantul să poată parcurge toate etapele diagnosticării chiar din faţa propriului monitor. O altă schimbare majoră în structura proiectului a reprezentat-o flexibilitatea programului, evenimentele ştiinţifice fiind disponibile timp de 22 de ore pentru fiecare participant, ceea ce le-a oferit studenţilor din întreaga lume ocazia să participe la evenimente în concordanţă cu fusul orar local.


In memoriam prof. dr. Matei Balş

Ediţia a patra a Congresului a fost închinată memoriei lui Matei Balş, o figură emblematică în medicina autohtonă şi internaţională, medic şi profesor ce a pus bazele şcolii româneşti de bacteriologie şi a promovat utilizarea antibioticelor în terapia bolilor infecţioase. Datorită contribuţiei sale deosebite în descoperirea tratamentului febrei tifoide, Matei Balş reprezintă un adevărat simbol al perseverenţei şi devotamentului, calităţi pe care IMSCB a urmărit să le insufle tuturor studenţilor ce au ales drumul medicinei, se arată în comunicatul de presă.

„International Medical Studentsʼ Congress of Bucharest” reuneşte anual sute de participanţi din toate colţurile globului, cuprinşi de dorinţa comună de a învăţa, de a-şi îmbunătăţi calitatea actului educaţional şi de a desluşi secretele ştiinţei. Studenţii beneficiază de numeroase conferinţe şi workshopuri special selecţionate, din domenii cât mai variate, menite să prezinte aspecte aparte ale medicinei moderne, să capteze interesul, precum şi să ofere o imagine de ansamblu a cercetării, ca ramură esenţială a medicinei.

Valorile fundamentale ale Congresului rămân interdisciplinaritatea, pasiunea, multiculturalitatea, proiectul ţintind nu numai componenta academică, ci şi dezvoltarea legăturilor între studenţi şi medici din diferite ţări, comunicarea şi sprijinul reciproc între membrii comunităţii academice medicale.

OK_dininimapentruvoluntari_ 1070x420-2