Cadrele medicale de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara vor fi evaluate, în premieră naţională, din punct de vedere al epuizării fizice şi al stresului profesional, după ce timp de un an, au luptat la intensitate maximă cu virusul SARS-CoV-2, se arată într-un comunicat de presă.


28 februarie 2020 a fost ziua în care medicii, asistentele medicale, infirmierele şi brancardierii Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” Timişoara au intrat în lupta împotriva virusului SARS-COV 2. Timp de un an întreg corpul medical, dar şi cel auxiliar au lucrat zi şi noapte, la intensitate maximă pentru a reuşi să facă faţă afluxului mare de pacienţi, se arată în comunicatul de presă transmis miercuri de instituţia sanitară.

În toată acestă perioadă, puţini au fost cei care nu au făcut ore suplimentare sau au plecat în concedii mai mult de trei, patru zile. Rezultatul acestei activităţi continue, susţinute, se poate exprima în epuizare atât fizică cât şi emoţională, arată reprezentanţii spitalului.

Apariţia unor prime semne de acest gen a determinat conducerea unităţii sanitare să demareze un proiect unic în România, cel al unei evaluări a gradului de epuizare.

„Suntem obosiţi. Mulţi dintre colegii mei sunt epuziaţi. Şi, cu toate acestea, luptăm în continuare. Dar fiecare dintre noi a avut cel puţin un moment în care a spus nu mai pot! Şi pe bună dreptate. Luptăm împotriva acestui virus continuu, de un an de zile. O luptă grea, o luptă în care de cele mai multe ori reuşim să câştigăm. Lupta aceasta, însă, are efecte asupra noastră, asupra familiilor noastre, asupra vieţii şi sănătăţii fizice şi mentale. Vorbim de o epuizare nu doar fizică, ci şi mentală, şi emoţională. O epuizare cronică. Aşa că am stabilit cu colega noastră, Daniela Biriş, care este atât psiholog clinician, cât şi psihoterapeut, să demareze o evaluare a gradului de epuizare a colegilor noştri şi, evident, să găsim apoi soluţii concrete pentru a merge mai departe, pentru a continua acestă luptă care, din păcate, este departe de a fi încheiată”, spune prof. dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecţioase şi Penumoftiziologie „Doctor Victor Babeş” Timişoara.

Potrivit comunicatului, evaluarea personalului medical a început în urmă cu câteva zile şi se va desfăşura pe parcursul a două săptămâni. Va fi stabilit un eşantion aleatoriu, dar reprezentativ, din toate compartimentele spitalului, care va fi invitat să completeze mai multe chestionare. În acelaşi timp, participanţii la studiu vor avea întâlniri personale cu psihologul unităţii sanitare pentru a identifica situaţiile particulare pe fiecare secţie şi compartiment şi găsirea de soluţii pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a stării psihoemoţionale a personalului medical.

„Proiectul pe care l-am demarat va arăta, la final, gradul de burnout al personalului din unitatea sanitară. Este important să aflăm cât de epuizaţi sunt colegii mei, cât de afectată a fost calitatea vieţii lor, deoarece burnout-ul este o afecţiune complexă, asociată cu epuizare mentală, fizică şi emoţională, care apare ca urmare a stresului excesiv acumulat pe termen lung, prin nerespectarea conceptului de echilibru între muncă şi viaţa personală”, spune Daniela Biris, psiholog clinician- psihoterapeut laSpitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Doctor Victor Babeş” Timişoara.

La Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Doctor Victor Babeş” Timişoara lucrează peste 400 de persoane.


Psihiatru (2)