Campania „Nu pierde din vedere!” a Asociaţiei Suport pentru Educaţie şi Sănătate are drept scop informarea publicului cu privire la cauzele, semnele şi modurile în care se previn afecţiunile oculare degenerative: 90% dintre afecţiunile oculare se pot trata dacă sunt descoperite din timp. De aceea oamenii sunt încurajaţi să meargă anual la medicul oftalmolog.


Serviciile preventive sunt esenţiale pentru a-i ajuta pe adulţi să îşi menţină vederea. Acestea includ un examen oftalmologic complet anual pentru toţi cei cu vârsta de peste 40 de ani. Campania „Nu pierde din vedere!” scoate în evidenţă importanţă consultului oftalmologic anual  în prevenţia bolilor degenerative, se arată într-un comunicat.


Afecţiuni care pot fi prevenite

Cataracta se dezvoltă de obicei lent şi progresiv, provocând o scădere treptată şi nedureroasă a vederii. Cea mai bună abordare este detectarea timpurie, monitorizarea progresiei şi luarea în considerare a unei intervenţii chirurgicale de cataractă, care este de obicei efectuată în momentul în care pierderea vederii începe să interfereze cu cerinţele vizuale ale persoanei.

Glaucomul este o boală cu dezvoltare lentă şi fără simptome evidente,  50% din cei cu această afecţiune aflând de problema lor decât atunci când este prea târziu, mai exact atunci când îşi pierd o parte din vedere. 


Peste jumătate dintre adulţi văd în ceaţă

Degenerescenţa maculară legată de vârstă reprezintă una dintre principalele cauze de orbire la persoanele adulte. În urma unui studiu, a reieşit că 60% din populaţia României vede în ceaţă atunci când citeşte sau şofează.

Retinopatia diabetică poate fi prevenită în mare măsură prin diagnosticare precoce şi tratament. Prima se dezvoltă retinopatia neproliferativă. Retinopatia proliferativă este mai severă şi poate conduce la hemoragie vitroasă şi dezlipire de retina. 

Persoanele care se confruntă cu pierderea sau scădearea majoră a vederii sunt mai restricţionate în activităţile lor zilnice, au mai puţină interacţiune socială, se simt mai singure şi sunt expuse riscului de a dezvolta simptome depresive.

 

 

Alergologia