Congresul Internaţional NutriTerra 2023 este unul dintre cele mai importante evenimente academice din domeniul nutriţiei şi al siguranţei alimentelor. Este găzduit de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” şi se va desfăşura în format hibrid, în perioada 14-16 iunie, la Biblioteca Academiei Române din Bucureşti.


Specialişti din întreaga lume se reunesc la congresul „Comportamentele alimentare sunt disfuncţionale şi nesănătoase la populaţia generală”, se arată într-un comunicat. Evenimentul va reuni specialişti din întreaga lume pentru a discuta cele mai recente cercetări şi descoperiri în domeniul ştiinţelor alimentare.

„În general, comportamentele alimentare sunt disfuncţionale şi nesănătoase la populaţia generală, există multă mâncare procesată, se mănâncă nesănătos, haotic, lipsit de conţinut alimentar sănătos şi nutritiv corespunzător nevoilor organismului, în momente de expunere prelungită la ecrane; nu mai există un ritual al pregătirii meselor, se preferă alternative rapide-comandă la un click distanţă, iar mâncarea e de obicei ultraprocesată şi cu un conţinut caloric inadecvat. Chiar dacă în marile oraşe stabilirea planului alimentar în familii a început să se îmbunătăţească şi oamenii sunt mai atenţi la sursele din care îşi procură hrana, în continuare se fac erori – un exemplu ar fi dulciurile în exces sau combinarea în mod excesiv a carbohidraţilor – pâine cu cartofi/orez/paste”, remarcă dr. Mădălina Bădescu, medic specialist psihiatrie pediatrică şi psihoterapeut de familie şi de cuplu, care va lua parte la ce-a de-a doua ediţie a Congresului.

 

Nutriţie de precizie în era digitală

Ediţia specială din acest an e dedicată Centenarului Facultăţii de Farmacie, care se concentrează pe tema „Nutriţie de precizie şi securitate alimentară în era digitală. Nutrigenetică şi nutriţie în timpul ciclului de viaţă”. E o ocazie de a explora subiecte precum: prevenirea bolilor printr-o alimentaţie corectă, evaluare şi intervenţie nutriţională precisă, nutriţia în diferite stadii ale vieţii, „metaflammation”, „inflammaging” şi tulburări imunometabolice, îmbătrânirea şi nutriţia, mecanismele psihologice care duc la boli alimentare, nutrigenetică, intermitent fasting – efecte benefice şi nefaste ş.a.m.d.

Creditat cu 30 de puncte EFC de la Colegiul Farmaciştilor din România şi 10 puncte EMC de la Colegiul Medicilor din România, congresul se adresează medicilor din toate specialităţile, farmaciştilor din diferite specialităţi, dieteticienilor înregistraţi, consultanţilor nutriţionişti, kinetoterapeuţilor, asistenţilor de farmacie, asistenţilor medicali şi altor specialişti în sănătate.

 

Lectori din toată lumea

Agenda Congresului Internaţional NutriTerra cuprinde subiecte abordate de peste 35 lectori români şi internaţionali, printre care:

•        Prof. dr. Pascal Revault, Franţa, IEDES La Sorbonne Paris – coordonator al cursului Evoluţia şi provocările politicilor de sănătate la locul de muncă în cooperare internaţională şi realizator al cursului Ecologie, antropologie şi sănătate, director de expertiză şi advocacy la Action Against Hunger.

•        Prof. univ. dr. Erika Cione, Italia, coordonator al Grupului de Acizi Nucleici, Societatea Italiană de Biochimie şi Biologie Moleculară (SIB), Departamentul de Farmacie, Sănătate şi Ştiinţe Nutriţionale, Universitatea din Calabria.

•        Lect. univ. Betül KOÇAK, Turcia, Facultatea de Ştiinţe ale Sănătăţii/ Departamentul Nutriţie şi Dietetică, Universitatea Atlas din Istanbul.

•        Laure Soulez Larivière, Paris, Franţa, dietetician-nutriţionist, logoped şi formator specializat în tulburări de deglutiţie, oralitate alimentară, dizabilităţi şi bătrâneţe.

•        Prof. univ. dr. Doina Drăgănescu, decan al Facultăţii de Farmacie, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti. Coordonator al Programului de Master de Nutriţie şi Siguranţă Alimentară.

•        Acad. prof. univ. dr. farm. Dumitru Lupuliasa, preşedinte al Colegiului Farmaciştilor din România, şef departament Tehnologie Farmaceutică şi Biofarmacie din cadrul Facultăţii de Farmacie, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti.

•        Conf. univ. dr. Anca Pop, coordonator şi cofondator NutriTerra şi NutriSciLabs, medic specialist, farmacist, Coordonator activităţi practice ale departamentului Nutriţie umană sănătoasă, în cadrul Programului de Master de Nutriţie şi Siguranţă Alimentară din cadrul Facultăţii de Farmacie, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti.

•        Conf. univ. dr. Magdalena Mititelu, coordonator al departamentului de Gastrotehnică din cadrul Programului de Master de Nutriţie şi Siguranţa Alimentară, Facultatea de Farmacie, UMF „Carol Davila” Bucureşti.

•        Biol. dr. Tatiana Onisei, şef Serviciu Naţional pentru Plante Medicinale, Aromatice şi Produse ale Stupului din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare - IBA Bucureşti.

•        Dr. Victor Fruth, Institutul de Chimie Fizică, Academia Română

•        Prof. univ. dr. Gabriel Ioan Prada, profesor universitar, şef disciplină Geriatrie şi Gerontologie, Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie „Ana Aslan”, Facultatea de Medicină a UMF „Carol Davila”, Bucureşti

•        Prof. univ. sr. Sanda Creţoiu, doctor în biologie moleculară, consilier nutriţional şi specialist în siguranţă alimentară, consilier nutrigenomică,  UMF „Carol Davila” Bucureşti.

•        Conf. univ. dr. Ovidiu Peneş, specialist ATI, specialist Nutriţie Clinică. Managementul vârstei (SUA) - Geriatrie şi gerontologie - Terapia durerii. Director Medical Clinica Managementul Vârstei.

•        Conf. univ. dr. Carolina Negrei, coordonator Departamentul de Patologie Nutriţională din cadrul Programului de Master Academic Avansat Nutriţie şi Siguranţă Alimentară, Facultatea de Farmacie, UMF „Carol Davila” Bucureşti.

•        Dr. psih. Mirela Zivari, doctor în psihologie, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

•        Conf. univ. dr. Anca Docea, reprezentant al României în Comitetul de Evaluare a Riscurilor din cadrul ECHA, conferenţiar universitar doctor, calificat în domeniul Farmacie, Disciplina Toxicologie, UMF Craiova.

Documentele ştiintifice vor fi publicate în jurnalul internaţional Proceedings al congresului internaţional, indexat BDI şi în numărul special al revistei internaţionale Nutrients, cu factor mare de impact ştiinţific, după o riguroasă recenzie.

 

Sesiuni de comunicări ştiinţifice

Evenimentul va include sesiuni de comunicări ştiinţifice sub formă de prezentări, cursuri şi o sesiune de postere ştiinţifice, dar şi sesiuni speciale pe teme de nutriţie, securitate alimentară, managementul vârstei sub aspectul abordului nutriţional, microbiome, workshop dedicat alimentaţiei necorespunzătoare şi legătura cu tulburările de alimentaţie şi sesiunea tinerilor cercetători în nutriţie, studenţi ai facultăţilor şi programelor de master în nutriţie.

Cele mai bune postere ştiinţifice vor fi premiate cu sisteme de gătit pentru alimentaţie sănătoasă asigurate de Crockpot.  

Mai multe detalii despre eveniment pot fi consultate pe site-ul oficial al congresului.

 




Psihiatru (2)