O echipă de cercetători americani a descoperit modul prin care celulele cancerului mamar folosesc colesterolul pentru a dezvolta toleranţă la stres, devenind astfel rezistente în timpul procesului de metastază.


Se ştie că nivelurile ridicate ale colesterolului sunt asociate cu riscul mai mare de apariţie a tumorilor mamare şi cu un prognostic mai puţin optimist în majoritatea tipurilor de cancer, însă această asociere nu a fost pe deplin înţeleasă, relatează publicaţia ScienceDaily, preluată de Agerpres.

Într-un studiu publicat în revista Nature Communications, o echipă de cercetători americani, sub egida Duke Cancer Institute, a identificat mecanismele angrenate în acest proces, descriind modul în care celulele cancerului de sân se folosesc de colesterol pentru a dezvolta toleranţă la stres, în timp ce migrează de la locul tumorii iniţiale.

„Majoritatea celulelor canceroase mor în timp ce încearcă să se metastazeze - este un proces ce implică mult stres”, a declarat autorul principal Donald P. McDonnell, profesor în cadrul Facultăţii de Medicină a Universităţii Duke din Statele Unite.

„Puţinele (celule) care nu mor au această capacitate, de a depăşi mecanismul de moarte celulară indusă de stres”, a adăugat specialistul. „Colesterolul a avut un rol esenţial în alimentarea acestei abilităţi”, a precizat el.

McDonnell şi colegii săi şi-au bazat studiul pe cercetări anterioare, cu atenţie sporită pe asocierea dintre nivelul ridicat de colsterol şi cancerele de sân şi ale tractului genital. Cercetările au arătat că tipurile de cancer alimentate de hormonii estrogeni s-au folosit de derivaţi ai colesterolului, care acţionează precum estrogenul, stimulând dezvoltarea tumorilor.

 

Oncolog