Vaparea ţigărilor electronice cu aromă de mentă este asociată cu o funcţie pulmonară deficitară, comparativ cu dispozitivele fără mentol utilizate pentru inhalare, arată un studiu recent. Cercetarea, publicată de Universitatea din Pittsburgh, SUA, a constatat că ţigările electronice cu mentol au condus la o respiraţie superficială şi la o funcţie pulmonară deficitară.


„Mulţi oameni, în special tinerii, presupun în mod eronat că vapingul este sigur - dar chiar şi amestecurile fără nicotină pentru vaping conţin compuşi care pot afecta plămânii”, a declarat autorul principal al cercetării, Kambez Benam, profesor asociat în cadrul Departamentului de Pneumologie, Alergologie şi Medicină Intensivă de la Universitatea din Pittsburgh, citat de UPI şi Agerpres.

În cadrul studiului, cercetătorii au utilizat un sistem robotizat pentru a simula vaparea ţigărilor electronice şi respiraţia umană. „Robotul de vaping” a reuşit să imite temperatura, umiditatea, volumul şi durata unei singure inhalări dintr-o ţigară, simulând atât modelul de respiraţie sănătoasă, cât şi pe cel de respiraţie afectată ca răspuns la toxicitatea pulmonară cauzată de ţigările electronice.

Cercetătorii au descoperit că lichidele care conţin mentol, din ţigările electronice, au generat un număr mai mare de microparticule toxice în plămâni, comparativ cu cele fără mentol. S-au analizat date medicale ale pacienţilor, care au confirmat diferenţele în privind funcţia pulmonară în cazul utilizării ţigărilor electronice cu mentol şi fără mentol.

S-a constatat că vârsta, sexul, rasa, anii de fumat şi utilizarea de dispozitive de vaporizare cu nicotină nu au avut niciun impact asupra rezultatelor.

Un alt studiu, din 2019, a observat că un alt aditiv comun prezent în anumite lichide pentru ţigări electronice, acetatul de vitamina E, este de asemenea responsabil pentru generarea de particule toxice de mici dimensiuni, care pot ajunge în profunzime, în plămâni, şi se pot depune pe pereţii traheei şi bronhiilor.

Aditivii cu mentol ar putea fi la fel de periculoşi ca acetatul de vitamina E, cu menţiunea că în acest sens sunt necesare mai multe cercetări, arată cercetarea americană recentă.

În rândul celor 2,5 milioane de tineri din Statele Unite care au declarat în 2022 că fumau ţigări electronice, aromele mentolate au fost cele mai populare.

Agenţia americană a medicamentului (FDA) continuă să facă presiuni asupra producătorilor de ţigări pentru eliminarea mentolului din produsele lor cu tutun, în scopul de a descuraja fumatul şi a preveni decesele.

„Trecerea la ţigările electronice poate fi o alternativă mai bună şi mai sigură pentru cineva care încearcă să renunţe la fumatul produselor obişnuite din tutun. Este important însă să vă informaţi pe deplin cu privire la riscurile şi la beneficiile ţigărilor electronice înainte de a le încerca”, a subliniat profesorul Kambez Benam, adresându-se cu precădere tinerilor.

 

 

Alergologia